Sommige dino’s waren alleen ‘s nachts actief

Wetenschappers tonen voor het eerst aan dat sommige dinosaurussen en pterosauriërs echte nachtdieren waren.

Hoe kom je erachter of dieren die al miljoenen jaren zijn uitgestorven overdag of ‘s nachts leefden? De wetenschappers bedachten een slim trucje. Ze vergeleken de grootte en vorm van de ogen van moderne dieren met die van dinosaurussen.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs de grootste vleesetende dinosaurus ooit hebben ontdekt?

Pupil
Moderne nachtdieren hebben een relatief grote pupil. De ogen van de oude dinosaurussen zijn vaak niet bewaard gebleven, maar het bindweefsel aan de buitenkant van het oog (sclera) wel. Dinosaurussen met een relatief grote sclera hebben waarschijnlijk ook grote pupillen gehad en waren dus nachtdieren, zo stellen de onderzoekers.

Ogen
De onderzoekers bestudeerden de ogen van 33 oude reptielen en vergeleken die met de ogen van 1401 moderne dieren waarvan bekend is of het nacht- of dagdieren zijn. “De aanname dat dinosaurussen alleen overdag actief waren, kan worden verworpen,” concludeert onderzoeker Lars Schmitz. “Veel dinosaurussen waren nachtdieren en veel dinosaurussen waren zowel ‘s nachts als overdag actief.”

Zo waren soorten als de Microraptor en Velociraptor in ieder geval deels nachtdieren. En grote dinosaurussen als de Psittacosaurus en Diplodocus waren zowel ‘s nachts als overdag actief.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd