Solar Dynamics observatorium maakt 100 miljoenste foto

Een mijlpaal: dit is de honderd miljoenste foto van het Solar Dynamics observatorium.
Een mijlpaal: dit is de honderd miljoenste foto van het Solar Dynamics observatorium.

Op 19 januari stuurde het Solar Dynamics observatorium zijn honderd miljoenste kiekje naar de aarde. Al vijf jaar lang maakt het observatorium iedere twaalf seconden foto’s op verschillende golflengten. Dagelijks stuurt het observatorium 1,5 terabyte aan data naar de aarde. Dit komt overeen met een half miljoen liedjes.

De honderd miljoenste foto laat de zon in ultraviolet licht zien. Om de honderd miljoenste foto te vieren maakten wetenschappers een speciaal mozaïek van deze foto met heel veel verschillende tegels. Iedere tegel is 50 bij 50 pixels groot en toont de zon. Het oorspronkelijke mozaïek is 15.000 bij 15.000 pixels groot en weegt 150 MB!

In februari is het Solar Dynamics observatorium precies vijf jaar in gebruik. In deze periode zijn wetenschappers veel te weten gekomen over de zon. Wist je bijvoorbeeld dat het plasma regent op de zon? Wij niet, totdat het ruimteobservatorium deze regen op de gevoelige plaat vastlegde.

Hieronder een klassiekertje uit 2013. In de video zijn drie jaren van de zon (2010 tot 2013) versneld, zodat ze in drie minuten passen. Er komen verschillende hoogtepunten voorbij, zoals een gedeeltelijke maansverduistering (0:30.24), een flinke X7-zonnevlam (1:11.02), de overgang van de planeet Venus (1:51.07) en komeet Lovejoy (1:28.07).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd