Sojoez-ruimtevaartuig met succes gelanceerd

Toch nog een klein beetje goed nieuws voor de Russen: de lancering van een bemande ruimtecapsule is wel gelukt.

Vanmorgen vertrok een ruimtevaartuig met aan boord twee Russen en één Amerikaan naar het ISS. Zoals het er nu naar uitziet, is de lancering goed verlopen. En zo’n meevaller kunnen de Russen goed gebruiken.

Phobos-Grunt
De laatste dagen overheerst verdriet in de Russische ruimtevaartorganisatie. Een prachtige missie richting Phobos en Mars lijkt zo goed als verloren nu de sonde de aarde maar niet los kan laten.

Progress
En het blijft niet bij dat ene ongelukje. Eind augustus stuurden de Russen voor het eerst sinds het pensioen van de spaceshuttle een ruimtesonde naar het ISS. En dat ging goed fout. De (gelukkig onbemande) ruimtecapsule stortte neer.

Reis
Door het ongeluk werd de lancering van astronauten een tijdje uitgesteld. Eerst moest achterhaald worden wat er precies fout ging. Dat is nu bekend en dus konden drie astronauten vandaag na flinke vertraging toch hun reis naar het ISS beginnen.

De druk is groot voor Rusland. Rusland is het enige land dat op dit moment in staat is om astronauten en voorraden naar het ISS te brengen. De VS heeft namelijk afscheid moeten nemen van de spaceshuttle. Er wordt wel gewerkt aan een opvolger voor de shuttle, maar het kan nog jaren duren voordat deze het luchtruim kiest. Mogelijk nemen private instellingen wat druk van de schouders van Rusland weg. Zij zouden op korte termijn ook vluchten naar het ISS kunnen uitvoeren.

Bronmateriaal

"Soyuz crew bound for International Space Station after successful launch" - Guardian.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd