De Sojoez gaat vandaag weer astronauten afleveren bij het ISS

Het is de eerste bemande lancering sinds de afgebroken lancering in oktober.

Vanmiddag rond 12.30 uur (Nederlandse tijd) kiest het Russische ruimtevaartuig Sojoez het luchtruim. Aan boord bevinden zich drie astronauten: Anne McClain (namens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie), David Saint-Jacques (namens de Canadese ruimtevaartorganisatie) en Oleg Kononenko (namens de Russische ruimtevaartorganisatie). Voor Kononenko is het de vierde missie naar het ISS. Voor McClain en Saint-Jacques is het de eerste keer.

Spannend
Een bemande lancering is natuurlijk altijd spannend. Maar dit keer komt er toch wat extra spanning om de hoek kijken. De mislukte lancering van drie astronauten in oktober staat bij velen namelijk nog vers in het geheugen. En het is voor het eerst dat een bemande Sojoez sinds die problematische lancering weer het luchtruim kiest.

Hoe zat het ook alweer?
Begin oktober werd een Sojoez met aan boord de Amerikaanse astronaut Nick Hague en Russische kosmonaut Alexey Ovchinin gelanceerd. Kort na de lancering ging het mis: een stuwraket raakte de brandstoftank, waardoor een explosie ontstond. De lancering werd halsoverkop afgebroken en beide astronauten landden veilig – maar ongetwijfeld met de schrik in de benen – op aarde. Er volgde natuurlijk een uitgebreid onderzoek naar de problemen. Maar zowel NASA als de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos – eigenaar van de Sojoez – benadrukten telkens dat ze nog alle vertrouwen hadden in het ruimtevaartuig. Na afronding van het onderzoek naar de problemen hebben beide ruimtevaartorganisaties er alle vertrouwen in dat het probleem zich niet nogmaals voor zal doen.

Vertrouwen
Zoals gezegd vindt de lancering over een paar uur plaats. De astronauten hebben allemaal verklaard vertrouwen te hebben in de Sojoez-raket en de inspanningen van de Russen om herhaling van de problematiek die we in oktober zagen, te voorkomen.

Als alles volgens plan gaat, zullen de astronauten zo’n zes uur na de lancering al bij het ISS arriveren. Daar worden ze opgewacht door astronauten Alexander Gerst, Serena Auñón-Chancellor en Sergey Prokopyev. De zes astronauten zullen slechts enkele weken met elkaar optrekken; Gerst, Auñón-Chancellor en Prokopyev verlaten het ISS – in een Sojoez-capsule – op 20 december. Maar eerst dus vandaag de lancering van McClain, Saint-Jacques en Kononenko. Die lancering is – evenals de aankomst bij het ISS – live te volgen via NASA TV.

Bronmateriaal

"NASA TV to Air Next International Space Station Crew Launch, Docking" - NASA
Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA / Victor Zelentsov

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd