Sociale media bedreigen je privacy ook als je er niet op zit

Jouw offline vrienden geven online meer weg dan je lief is.

Je zou denken dat als je je Facebook of Twitter account verwijdert, je privacy beschermd is. Maar niets is minder waar. Zo blijkt uit een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift Nature Human Behavior, dat je eigen privacy net zo goed in handen ligt van je vrienden die wel op het internet actief zijn.

Voorspellen
De onderzoekers verzamelden in de studie dertig miljoen Twitterberichten van 13.905 gebruikers.
En uit de studie blijkt dat het twittergedrag van een gebruiker erg voorspelbaar is. Zo konden de onderzoekers de latere twitterberichten van een persoon voorspellen op basis van berichten van slechts acht of negen vrienden. Deze voorspellingen waren zo nauwkeurig, alsof ze zo rechtstreeks van de eigen Twitter-feed afkomstig waren.

Vervreemden

De opkomst van sociale media ging vrijwel gepaard met angst voor sociale vervreemding. Zo zou door het gebruik van sociale media je relatie met familie of vrienden verwateren. Maar klopt dit eigenlijk wel?

Verwijderen
Maar als je je Twitter account opdoekt, heb je je privacy weer terug, toch? Nee, zo stellen de onderzoekers. De studie toont namelijk ook aan dat zelfs als je je Twitter – of een ander sociale media account – verwijdert, je nog steeds geprofileerd kan worden op basis van informatie afkomstig van je vrienden. Zo kan er van alles over je op tafel komen te liggen, van je politiek voorkeur, tot favoriete producten en religieuze overtuiging. Al deze persoonlijke informatie kan aan de hand van je vrienden onttrokken worden, zelfs als je je Facebook of Twitter verwijderd hebt of – sterker nog – nog nooit een account hebt gehad.

De bevindingen laten zien dat met een schokkende 95 procent nauwkeurigheid informatie over mensen tevoorschijn kan worden gehaald alleen maar uit online posts van vrienden. Het onderzoek roept daarom diepzinnige vragen op over de fundamentele aard van privacy en – hoe in een sterk genetwerkte samenleving – iemands keuzes en identiteit ook zijn ingebed in datzelfde netwerk. “Je eigen privacy heb je dus niet zelf in de hand,” zegt hoofdonderzoeker Jim Bagrow. “Je vrienden hebben ook vinger in de pap.”

Bronmateriaal

"Study: On Facebook and Twitter your privacy is at risk -- even if you don't have an account" - University of Vermont

Afbeelding bovenaan dit artikel: geralt / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd