Sociale fobie? Praat met een robot!

coach

Veel mensen hebben last van een sociale fobie. Zij durven niet te spreken voor een grote groep, hebben moeite met sociale interacties of zijn bang om afgewezen te worden. Voor deze mensen is er nu een oplossing. Wetenschappers van MIT hebben een speciale robotcoach gemaakt.

De robotcoach met de naam MACH (dit staat voor ‘My Automated Conversation CoacH) helpt mensen met een sociale fobie om lastige situaties te oefenen. Denk bijvoorbeeld aan een eerste date of aan een sollicitatiegesprek. De robot herkent gezichten en ‘hoort’ wat mensen zeggen. Ook ziet zij hoe vaak iemand glimlacht of oogcontact maakt. Doet iemand dat te weinig, dan zal de robotcoach er iets over zeggen. Na het monitoren van een persoon geeft MACH feedback.

Robots domineren

Hoe gaan robots de wereld veranderen? In ‘Zolang je robot maar van je houdt‘ beschrijft Marcel Heerink hoe onze toekomst eruit gaat zien.

Het grote voordeel is dat MACH op iedere computer met een webcam werkt. Hierdoor hoeven mensen met een sociale fobie niet eerst naar een instituut om met MACH te praten. Wel zo handig!

“Interpersoonlijke vaardigheden zijn de sleutel tot succes”, vertelt doctoraal student M. Eshan Hoque van het MIT. “Dit geldt niet alleen voor op het werk, maar ook thuis. Hoe we verschijnen en hoe we gevoelens op anderen overbrengen vertelt ons wie we zijn. Toch is er niet veel hulp om deze vorm van interactie te verbeteren. Veel mensen met sociale fobieën zijn op zoek naar een geautomatiseerd systeem om sociale interacties te oefenen in hun eigen omgeving. Zij bepalen het tempo van de interactie, oefenen hoe vaak ze willen en zijn zelf eigenaar van hun data.”

Helaas kan het nog even duren voordat MACH te downloaden is. Mensen met een sociale fobie zullen voorlopig dus nog moeten oefenen met hun huisdier.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd