Japanse wetenschappers hebben een teddybeer ontwikkeld als gezelschap voor oudere mensen. De beer reageert op gezichtsuitdrukkingen en bepaalde handelingen, zoals zwaaien. Natuurlijk is de beer ook ideaal speelgoed voor kinderen. Deze week liet het Japanse bedrijf Fujitsu een prototype van de beer van de toekomst zien.
Een camera in de neus van de beer registreert menselijke gezichten en bepaalde handelingen. Sensoren in zijn hoofd en ledematen voelen als iemand hem aait of verzorgd. De beer reageert met 300 verschillende acties, zoals giechelen, lachen, zwaaien, slapen en zelfs snurken.
“We wilden een object maken dat deel kan uitmaken van een familie”, vertelt een onderzoeker van Fujitsu. “De beer moest zo natuurlijk mogelijk worden.”
In Japan is momenteel de robotische zeehond Paro (zie filmpje onderaan) te koop voor kinderen en ouderen. Paro wiebelt met zijn flippers en snort om depressie en dementie bij ouderen te helpen voorkomen. In Japan leven mensen het langst. Mannen worden gemiddeld 79 jaar oud, terwijl vrouwen een levensverwachting van 86 jaar hebben. Een vijfde van de bevolking is 65 jaar of ouder.