Snorharen van zeehond herkennen vette vis

Nieuw onderzoek toont aan dat zeehonden met hun snorharen in staat zijn om de vetste vis te detecteren.

De onderzoekers trekken die conclusie na een studie met een getrainde zeehond. Ze blinddoekten het dier en zetten hem een koptelefoon op om te voorkomen dat hij op zijn gehoor af zou gaan.

Peddelen
Vervolgens werden er peddelende bewegingen in het water gemaakt. Hierdoor ontstonden sporen in het water die ook zwemmende vissen achterlaten. Sommige peddelende bewegingen werden gemaakt door een peddel die dikker en groter was dan de andere peddels.

WIST U DAT…

…de onderzoekers eerder al vaststelden dat zeehonden met behulp van hun snorharen objecten op een afstand van 100 meter konden detecteren?

Snorharen
Uit het onderzoek blijkt dat de zeehond – ondanks de blinddoek en koptelefoon – steevast op de dikke peddels afging. Het dier wist blijkbaar precies hoe groot en dik de peddels waren. “Zeehonden kunnen de grootte en vorm van objecten die door het water bewegen achterhalen door met behulp van hun snorharen de sporen die de objecten in het water achterlaten te bestuderen,” legt onderzoeker Wolf Hanke uit.

Hoewel de onderzoekers maar met één zeehond hebben gewerkt, gaan ze er vanuit dat in ieder geval alle gewone zeehonden in staat zijn om met de snorharen dikke vissen op te sporen. De dieren hebben er tenslotte veel baat bij om de vetste vis op te zoeken: die levert namelijk ook de meeste calorieën op.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd