Lekker een paar keer op die snooze-knop drukken ’s ochtends, voor velen is het vaste prik als de wekker gaat. Dat leek altijd een ongezonde gewoonte. Het zou beter zijn om direct fris uit je bed te springen. Gelukkig is er voor de snoozers onder ons goed nieuws: snoozen is helemaal niet slecht voor je. Het kan zelfs voordelen hebben.
Dat blijkt uit Zweeds onderzoek onder ruim 1730 volwassenen. Bijna 70 procent van hen gaf aan in ieder geval ‘soms’ de snoozeknop te gebruiken of meerdere wekkers achter elkaar te zetten. Degenen die snoozeden deden dat gemiddeld 22 minuten, al waren de verschillen groot: sommigen hielden het bij 1 minuut, maar er waren er ook die het 3 uur volhielden. Snoozers waren over het algemeen jonger en vaker avondmensen. Ze sliepen ook vaker korter en hadden meer last van sufheid in de ochtend.
Twee studies
Hoofdonderzoeker Tina Sundelin van de Stockholm University legt aan Scientias.nl uit hoe ze aan haar bevindingen is gekomen. “We deden twee studies. Eerst namen we een vragenlijst af waarin we mensen vroegen naar hun slaap- en waakgewoonten om erachter te komen hoe snoozers verschilden van niet-snoozers. Ook wilden we weten hoe vaak en hoe lang mensen snoozeden en waarom.”
In een tweede studie deed ze een experiment met 31 snoozers. “We vergeleken wakker worden door snoozen met direct wakker worden als de wekker gaat. Nadat de deelnemers goed wakker waren, lieten we ze cognitieve tests doen en moesten ze vragen beantwoorden over hun slaperigheid en stemming. Ook werd hun cortisolniveau gemeten.”
Verrassende resultaten
En toen kwamen de resultaten die de onderzoeker zelf ook verbaasden. Dertig minuten snoozen leidde bij sommigen tot betere prestaties op cognitieve tests, bij anderen bleef de score gelijk, vergeleken met als ze abrupt wakker werden gemaakt. De tests werden direct na het ontwaken afgenomen. De snoozende deelnemers verloren wel 6 minuten slaap, maar daar stond tegenover dat ze niet wakker werden midden in hun diepe slaap. Tenslotte maakte snoozen niet uit voor het stressniveau, ochtendslaperigheid, stemming of de slaapstructuur.
Mythe
Hoe komt het dan dat we zo lang hebben gedacht dat snoozen slecht is? “Ik denk dat dit deels komt, doordat we in het algemeen weten dat slapen goed voor ons is dus alles wat onze slaap verstoort is slecht”, verklaart Sundelin. “Ook voelen mensen die snoozen zich vaker slaperig in de ochtend en degenen die niet snoozen kunnen zich niet voorstellen waarom iemand dat wel zou doen. Mogelijk schreven we de slaperigheid van snoozers ’s ochtends toe aan het snoozen in plaats van andersom. Tenslotte is er ook nog de mythe dat snoozen op de een of andere manier je slaapcyclus reset, waardoor je weer in een diepe slaap zou vallen en je nog vermoeider wakker wordt.”
Maar daar blijkt dus allemaal niets van waar. Onduidelijk is of het daarbij uitmaakt hoe lang je snoozet. “We hebben alleen gekeken naar het effect van een half uur snoozen, aangezien dat overeenkwam met hoe lang mensen in de eerste studie zeiden te snoozen in de ochtend. Maar uit onze bevindingen blijkt dat snoozen je slaap verkort, dus als je het langer doet, zal er meer slaap verloren gaan. Op een bepaald punt wegen de voordelen van langzaam wakker worden niet op tegen de negatieve effecten van een gefragmenteerde slaap”, aldus de Zweedse onderzoeker.
Geen reden om te stoppen
Sundelin was blij verrast dat er überhaupt positieve effecten waren van snoozen. “De resultaten maken duidelijk dat er geen enkele reden is om te stoppen met snoozen als je daar van geniet, tenminste als je het bij een half uurtje houdt. Sterker nog, het kan degenen met ochtendslaperigheid helpen om iets meer wakker te zijn vlak nadat ze zijn opgestaan”, aldus Sundelin.
Ze benadrukt dat ze nu niet aan iedereen adviseert om te beginnen met snoozen. “Ik denk dat het mensen kan helpen die erg moe zijn in de ochtend en moeite hebben met opstaan. Dat zijn vaker jongeren en avondmensen. Maar als je slaapproblemen hebt en dat is de reden waarom je ’s ochtends moe bent, kun je daar beter hulp voor zoeken dan dat je begint met snoozen.”