Snoepen is niet per se slecht voor de lijn

Aan de lijn en toch behoefte aan chocolade en snoep? Vergeet het schuldgevoel: met mate snoepen kan geen kwaad, zo blijkt uit onderzoek.

Wetenschappers namen de proef op de som en komen met opvallende resultaten. De proefpersonen die graag snoep en chocolade aten, hadden over het algemeen een dunnere taille, een lager gewicht en een lagere BMI dan mensen die niet zulke zoetekauwen waren. En het wordt nog mooier: de proefpersonen die snoepten, hadden in vergelijking met de mensen die niet van zoetigheid hielden veertien procent minder kans op een verhoogde bloeddruk. Ook de kans op hartziekten en beroertes was kleiner.

Afvallen
Dat is echter geen carte blanche voor zoetekauwen, zo waarschuwen de onderzoekers. Snoepen helpt mensen niet om gewicht te verliezen. Het enige wat het onderzoek aantoont, is dat een snoepje tussendoor best samengaat met een gezond dieet.

WIST U DAT…

gaatjes in het gebit binnenkort wel eens tot het verleden kunnen behoren?

Onderzoek
De onderzoekers bestudeerden de gegevens van 15.000 Amerikaanse volwassenen. Er werd gelet op het gewicht, de bloeddruk, hart- en vaatziekten, het aantal calorieën dat de Amerikanen aten, wat ze aten en hoeveel snoepjes (ook chocolade) ze naar binnen werkten. Uit het onderzoek blijkt dat er geen direct verband is tussen (met mate) snoepen en een hoger gewicht of BMI. Blijkbaar zijn snoeperds in staat om de inname van calorieën in balans te houden.

“Snoep is een unieke traktatie die mensen van momenten van vreugde en geluk kan voorzien,” stelt expert Alison Bodor. “Consumenten kunnen ervan verzekerd zijn dat snoep, wanneer het met mate en in samenhang met een dieet en regelmatige beweging wordt genuttigd, deel kan uitmaken van een gezonde en gelukkige levensstijl.”

Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Nutrition Research.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd