Snoepautomaat maakt kinderen niet dik

Snoepautomaten op scholen kunnen misschien toch niet zo’n kwaad, zo blijkt uit onderzoek.

Er is de laatste jaren best veel om te doen geweest. Kinderen werden steeds dikker en ouders wezen vaak met een beschuldigend vingertje naar school. Want daar werd hun kroost verleid om de snoepautomaat te plunderen. Maar is dat verwijt wel terecht?

Analyse
Nieuw onderzoek wijst erop van niet, zo schrijven onderzoekers in het blad Sociology of Education. Ze baseren hun conclusie op een analyse van gegevens van bijna 20.000 kinderen. De onderzoekers bestudeerden de gegevens van kinderen die op de middelbare school zaten.

Geen verband
Hoewel chips, chocolade, snoep en ander lekkers uit de snoepautomaat natuurlijk niet goed zijn voor kinderen, blijkt het niet direct de reden van overgewicht onder kinderen te zijn. De onderzoekers zochten naar een verband tussen de gewichtstoename onder de kinderen en het moment waarop en hoelang ze aan snoepautomaten werden blootgesteld. Maar ze konden dat verband niet vinden.

Opvallend, zo moeten ook de onderzoekers zelf stellen. Of er nu snoepautomaten zijn of niet heeft blijkbaar niet zo’n grote invloed op hoeveel snoep de kinderen eten. Toch denken de onderzoekers hun resultaten wel te kunnen verklaren. Mogelijk ligt het dieet van kinderen al vast voordat ze naar de middelbare school gaan en laten ze zich niet van de wijs brengen door een snoepautomaat. Daarnaast speelt mogelijk ook het feit dat kinderen op middelbare scholen op hele gezette tijden eten een rol. Ze hebben daardoor weinig gelegenheid om naar de snoepautomaat te gaan.

Bronmateriaal

"Competitive Food Sales in Schools and Childhood Obesity" - Sociology of Education
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door keith011764 (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd