Snelheid is belangrijk voor de leider van duiven

postduif

Stel, je bent een duif, hoe kom je dan aan de macht? De belangrijkste eigenschap is snelheid.

In een paper in het wetenschappelijke vakblad Current Biology schrijven wetenschappers dat de snelste duif vaak ook de leider is. Hierdoor ontstaat een vrij consistente hiërarchie binnen een zwerm.

Wetenschappers volgden een aantal zwermen met postduiven en gebruikten GPS-apparaten om de route, snelheid en interacties van de vogels te monitoren. Het voordeel van postduiven is dat zij gefokt – en dus ook gedomesticeerd – zijn. Hierdoor zijn ze makkelijker te bestuderen en kunnen ze beter gevolgd worden.

Opvallend is dat de leider van een zwerm niet de meest sociale duif of de duif met de meeste vlieguren is. Juist snelheid is belangrijk. “Sommige vogels vliegen sneller en eindigen daardoor in de kopgroep”, vertelt onderzoeker Dora Biro van de universiteit van Oxford. “Dit betekent dat zij tevens moeten navigeren, waardoor zij in de toekomst de route beter kunnen bepalen. Dit is vergelijkbaar met het ‘passagier-chauffeur’-effect, waarbij een chauffeur de route beter onthoudt, omdat hij zelf rijdt. Passagiers kunnen de route minder goed onthouden, vooral wanneer zij passief in de auto zitten.”

Is leiderschap een complex fenomeen? Misschien wel voor mensen, maar dus niet voor duiven. De snelste duif is automatisch de leider.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd