Snackbar in Pompeji opent deuren na 1921 jaar

Zo’n 1921 jaar geleden werd hier de specialiteit van Pompeji bereid: gebakken kaas gesmoord in honing. Maar de Vesuvius gooide roet in het eten en het personeel en de klanten van de oude snackbar moesten rennen voor hun leven. Nu – bijna twee millennia later opent het bedrijf de deuren weer.

De snackbar is één van de mooiste en best bewaard gebleven verblijven van Pompeji. Toch mochten toeristen het bedrijf nooit bezoeken, omdat onderzoekers bang waren dat het beschadigd zou raken. Maar aan die overbezorgdheid is een einde gekomen: gisteren ging de snackbar voor het eerst open en in de toekomst zal dat nog veel vaker voorkomen.

Bar
De snackbar is een typisch Romeins etablissement. Er is een L-vormige bar met cilindervormige gaten erin. Hier werden de glazen of potten met voedsel in gezet. De snackbar bevindt zich aan de hoofdstraat Via dell’Abbondanza en mensen uit alle lagen van de samenleving van Pompeji kwamen er voor een snack of lichte lunch. Op de buitenmuren van de snackbar staan verkiezingskreten om ervoor te zorgen dat de stedelingen allemaal op Vetutius Placidus stemmen.

Zoet toetje
Het voedsel dat geserveerd werd, bevatte veel granen, groente, kaas en vis. Vlees kwam weinig voor. Heel gezond, dus. Maar schijn bedriegt. De inwoners van Pompeji bezochten de snackbar voornamelijk voor het overzoete toetje dat geserveerd werd. Het dessert werd gevuld met honing of ricotta.

Afhaal-Romein
De gasten die graag zittend van hun eten wilden genieten konden in het eetgedeelte plaatsnemen. De meesten zagen de snackbar vooral als afhaal; zij aten hun snack buiten op.

Gevlucht
In één van de gaten in de bar hebben archeologen muntjes gevonden. Waarschijnlijk heeft de eigenaar die daar verstopt toen hij moest vluchten voor de vernietigende kracht van de Vesuvius. De vulkaan barstte op 24 augustus in het jaar 79 uit en vrijwel alle inwoners van de stad kwamen om.

Binnenkort volgt een officiële openingsceremonie en zal de snackbar voor alle geïnteresseerden toegankelijk zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd