Smerige frituurlucht is verleden tijd dankzij ruimteonderzoek

“Wat heeft het voor nut om miljarden in het internationale ruimtestation te steken?” Die vraag wordt regelmatig gesteld door bezoekers. Toch hebben we veel uitvindingen te danken aan ruimteonderzoek, zoals lab-on-een-chip-technologie, waterfilters, de oorthermometer, nanopillen, traagschuimmatrassen en de anti-aanbaklaag. We kunnen er nu nog één toevoegen aan de lijst.

Misschien herken je het wel. Je gaat bij iemand eten die patat bakt in een eigen frituurpan. Vaak is een normale afzuigkap niet goed genoeg om de vieze luchtjes af te breken, waardoor je de hele dag naar frituurvet ruikt.

Dankzij experimenten aan boord van het internationale ruimtestation komt er binnenkort een einde aan frituurstank. Wellicht wordt jouw afzuigkap binnenkort uitgerust met een zogenoemde koude plasma generator. Een koude plasma generator produceert een millimeter dikke laag plasma. Dankzij een snel bewegend magnetisch veld kan dit gebied worden vergroot, waardoor een plasmaschijf ontstaat. Vieze lucht wordt door een afzuigkap door deze plasmaschijf getrokken, waardoor de stankmoleculen direct worden afgebroken.

Het plasma-experiment aan boord van het ISS.
Het plasma-experiment aan boord van het ISS.

Aan de Wageningen Universiteit wordt onderzoek gedaan naar koude plasma. Een afzuigkap met een koude plasma generator is natuurlijk interessant voor consumenten, maar er zijn meer mogelijkheden en dat weten ze in Wageningen. Zo is het mogelijk om met koud plasma micro-organismen op te sporen en te inactiveren. Handig om verpakkingsmaterialen te desinfecteren. Ook kan koude plasma gebruikt worden om voedingsmiddelen te desinfecteren.

Groene snackbars
Valt het je op dat het in veel snackbars frisser ruikt dan wanneer je zelf frituurt? Dat komt omdat deze bedrijven gebruik maken van commerciële afzuigkappen die vieze geuren afbreken door chemicaliën in te zetten. Hierdoor ontstaat ozon als bijproduct. Bij koude plasma is dit niet het geval. Koude plasma filters maken jouw snackbar op de hoek straks een stuk groener.


De eerste drie seconden is te zien hoe een chemisch filter werkt. In de toekomst gaat frituurlucht door vijf filters. Eerst door twee normale luchtfilters, waar stof, vetdeeltjes en vocht worden opgevangen. Het derde filter vangt de blauwe rook die ontstaat na het verbranden van vet. In het vierde filter worden vieze luchtjes en bacteriën afgebroken door koude plasma. Het vijfde koolstoffilter verwijdert de laatste deeltjes die de reis tot dan toe hebben overleefd. De afzuigkap produceert alleen nog zuurstof, waterdamp en koolstofdioxide als bijproducten.

Snelle ontwikkeling
“De nieuwe techniek werkt duizend keer sneller dan de traditionele chemische methode”, zegt Johannes Schmidt van EurA Consult. “De voedselindustrie past zich doorgaans niet snel aan als het gaat om nieuwe technologieën, maar bedrijven zien gelukkig veel potentie in koude plasma. Door creatief te denken kunnen we deze technologie snel op de markt brengen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd