Nu het ijs nabij de noordpool smelt, gaat er een wereld open voor walvissen. Dat blijkt uit onderzoek.
Wetenschappers gaven 122 Groenlandse walvissen een zender mee en volgden hun reizen gedurende tien jaar. En ze moeten concluderen dat de dieren de Noordwestelijke Doorvaart al spoedig ontdekten, zo is in het blad Biology Letters te lezen.
IJs
De Noordwestelijke Doorvaart was lang niet begaanbaar: een dikke laag ijs sloot het gebied af voor walvissen. Maar de laatste jaren is dat veranderd: het ijs smelt en voor de walvissen gaat een hele nieuwe wereld open.
WIST U DAT…
2010
In 2002 ging een jong mannetje de doorvaart vanuit het oosten in. In 2006 enterde een ander mannetje de doorvaart vanuit het westen. Zee-ijs voorkwam echter dat de mannetjes de doorvaart helemaal door konden zwemmen, zo blijkt uit de cijfers van de wetenschappers. In september 2010 kwam daar verandering in. Twee walvissen zwemmen elk vanuit één kant de doorvaart in en hun paden kruisen zich. Gedurende twee weken bevonden de walvissen zich op een afstand van slechts 130 kilometer van elkaar. De ontmoeting tussen de twee walvissen toont aan dat het inmiddels mogelijk is om de Noordwestelijke Doorvaart helemaal te doorkruisen.
Overigens deden de walvissen dat niet: ze ontmoetten elkaar en keerden daarna weer terug naar huis. Desalniettemin is het een bijzonder moment: honderden jaren scheidde het ijs de twee soorten en vorig jaar kwamen ze elkaar dan eindelijk weer tegen.