Kan je smartphone je van je alcoholverslaving afhelpen?

Nederlandse wetenschappers komen met een app die je alcoholverslaving zomaar de kop kan kosten.

De app – Breindebaas genoemd – werkt eigenlijk heel eenvoudig. Je krijgt plaatjes te zien van alcoholvrije dranken. Deze moet je met een swipe-beweging naar je toe halen. En je krijgt plaatjes te zien van drankjes die alcohol bevatten. Die moet je met een swipe-beweging van je af duwen. Het is de bedoeling dat je dat drie weken op rij, twee keer per week gedurende tien minuten doet.

Onbewuste patronen
Wellicht vraag je je af hoe dat swipen iemand van een alcoholprobleem kan verlossen. Het doel van de app is het doorbreken van onbewuste processen die een alcoholverslaving in stand houden, zo stellen de onderzoekers die de app ontwikkelden. Daarom moet je zodra je een plaatje ziet ook zo snel mogelijk swipen – en niet te veel nadenken – om onbewuste associaties af te leren. Door hier herhaaldelijk mee bezig te zijn, zou het reactie- en denkpatroon in het brein veranderen.

Training
De app – onder meer ontwikkeld door onderzoekers van de Universiteit Twente en Universiteit van Amsterdam – is gebaseerd op een training die reeds bestaat en met succes in verslavingsklinieken wordt toegepast. Uit onderzoek is gebleken dat deze training in de verslavingskliniek zorgt voor zo’n 10 procent minder terugval na een jaar. “Dat is een heel goed resultaat in de verslavingszorg,” merkt onderzoeker Marloes Postel op.

Laagdrempelig
Maar niet alleen mensen die daadwerkelijk in een verslavingskliniek zijn opgenomen, kunnen baat hebben bij de training, denkt Postel. En daarom is er nu een app ontwikkeld die op de training gebaseerd is. Met die app kunnen mensen gewoon thuis aan de slag. “Voor veel probleemdrinkers is de stap naar de reguliere verslavingszorg te groot. Overigens moeten we zeker niet verwachten dat de app alleen mensen van een serieus alcoholprobleem af kan helpen. “De app kan een onderdeel van een reguliere behandeling worden of dienen als een toegangsinstrument tot de reguliere verslavingszorg,” denkt Postel.

Grote vraag is nu natuurlijk of de app hetzelfde positieve effect heeft als de training waarop deze gebaseerd is. Dat gaan Postel en collega’s vanaf vandaag uitzoeken. Maar daar hebben ze wel hulp bij nodig. En dus zijn ze op zoek naar mensen die de app willen proberen, ouder zijn dan 18 jaar, een smartphone (of tablet) bezitten en hun alcoholgebruik willen verminderen. Aanmelden kan hier.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd