Slippertjes van de zus van Napoleon teruggevonden

slippers

Meer dan 140 jaar lagen ze onopgemerkt in de enorme collectie van de universiteit van Aberdeen en nu zijn ze dan eindelijk teruggevonden: de slippers van prinses Pauline Borghese, de zus van Napoleon Bonaparte.

Louise Wilkie, assistent van de curator van de collectie van de universiteit, ontdekte de slippertjes toen ze de spullen van Robert Wilson (1787-1871) sorteerde en schoonmaakte. In een kist met kleren vond ze zeer kleine slippertjes (slechts 4 centimeter breed) terug. Pas echt interessant werd het toen ze op de zool van de slippertjes de woorden ‘Pauline Rome’ aantrof.

Wie was Pauline?

Pauline Borghese werd prinses Pauline toen ze in 1803 met prins Camillo Borghese trouwde. Hun huwelijk was niet zo goed: Pauline ging vaak vreemd. “Over de relatie tussen Wilson en prinses Pauline kunnen we alleen maar speculeren, hoewel de verslagen wel wijzen op een bepaalde aantrekkingskracht en verbondenheid. In zijn dagboek schrijft hij (Wilson, red.): “Ik heb samen met prinses Borgese twee weken in de buurt van Piza doorgebracht, in bijna totale afzondering en haar daarna vergezeld naar de baden van Lucca.”

Brieven
“Robert Wilson liet zijn collectie die hij tijdens zijn vele reizen samenstelde na zijn dood na aan het museum,” vertelt Wilkie. “In een lijst met alle spullen die Wilson doneerde is de beschrijving ‘Een paar slippers – Pauline, Rome, 20 januari 1824’ te lezen. Dezelfde inscriptie staat op de zool van de slippers. Ik begon toen de archieven van de universiteit te bekijken en ontdekte dat Wilson bevriend was met prinses Pauline Borghese, de zus van Napoleon Bonaparte. Brieven van hem aan Pauline laten zien dat ze een hechte vriendschap hadden en in zijn dagboek beschrijft hij hoe zij tijdens zijn reizen door Italië veel tijd met hem doorbracht en hem veel geschenken gaf, waaronder een ring die ook in de museumcollectie zit.”

Klein vrouwtje
De slippers vertellen ons niet alleen iets over Wilson en zijn vriendschap met Pauline, maar ook iets over de prinses zelf. De zeer kleine slippertjes passen prima bij het beeld dat we op basis van beschrijvingen van Pauline hebben: het zou een hele knappe, maar zeer kleine vrouw zijn geweest.

Dat de slippertjes zolang verborgen wisten te blijven, lijkt ongelofelijk, maar is zo gek niet, vertelt Neil Curtis namens de universiteit van Aberdeen. “De universiteit houdt er enorme collecties op na en veel van de objecten die we door de jaren gekregen hebben, bevatten geen complete beschrijvingen.” De slippertjes zijn op dit moment – net als de ring die Pauline aan Wilson schonk – in Aberdeen’s King’s Museum te bezichtigen.

Bronmateriaal

"Slippers belonging to Napoleon Bonaparte’s sister unearthed in Aberdeen" - Abcn.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van de University of Aberdeen.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd