Wetenschappers hebben bewijs gevonden dat Neanderthalers in staat waren om zeer verfijnde lichaamsversieringen en gereedschappen te produceren, maar pas nadat moderne mensen hun buren werden en ze waarschijnlijk letterlijk de kunst van moderne mensen hadden afgekeken.
In verschillende delen van Europa zijn in het verleden gereedschappen en/of versieringen van Neanderthalers of moderne mensen teruggevonden. In de meeste gevallen konden onderzoekers wel achterhalen wie deze gereedschappen en sieraden maakten. Bijvoorbeeld doordat ze in de buurt botten van Neanderthalers of moderne mensen terugvonden. Maar één plek bleef altijd een raadsel: Châtelperron. Hier werden ook gereedschappen en lichaamsversieringen aangetroffen. Maar wie maakten deze?
Twee gedachten
Wetenschappers hinkten op twee gedachten: het konden de Neanderthalers zijn, maar voor hetzelfde geld waren het de moderne mensen. In de buurt werden wel resten van Neanderthalers teruggevonden, maar in dezelfde aardlagen vonden de onderzoekers ook zeer verfijnde objecten die er weer op wezen dat de moderne mensen de producenten van dit gebied waren.
Dateren
Een nieuw onderzoek schept nu duidelijkheid. Wetenschappers van het Max-Planck-Gesellschaft bestudeerden 40 botten uit het gebied. Een groot deel stamde uit dezelfde tijd als de gereedschappen en lichaamsversieringen die aan de Neanderthalers werden toegeschreven. Maar de onderzoekers keken verder: ze bestudeerden ook resten die in de lagen onder en boven die botten waren aangetroffen en dus respectievelijk ouder en jonger waren. Vervolgens werden al die resten zeer nauwkeurig gedateerd.
Uit het onderzoek blijkt dat de Neanderthalers zonder enige twijfel de gereedschappen en ornamenten produceerden. Maar: ze gingen die pas maken nadat moderne mensen zich in gebieden nabij het leefgebied van de Neanderthalers gingen vestigen. Dat wijst erop dat de Neanderthalers in contact kwamen met moderne mensen, de kunst van hen afkeken en die kunst vervolgens zelf gingen produceren. Dat zou betekenen dat moderne mensen hun cultuur meer dan 40.000 jaar geleden al onder Neanderthalers verspreidden.