Slimme kraaien verslaan kaartspelletje

kraai

Kraaien zijn bijzondere vogels. Nieuw onderzoek toont aan dat deze vogels spontaan rekensommen kunnen oplossen. Dit is fascinerend, omdat tot op heden werd gedacht dat alleen mensen en apen dit kunnen.

Kraaien horen thuis in het rijtje meest intelligente dieren op aarde. Op Scientias.nl schrijven regelmatig over deze vogel. Kraaien onthouden gezichten en stemmen en kunnen dus jarenlang een wrok houden jegens iemand die hen slecht heeft behandeld. Volgens onderzoekers zijn kraaien op sommige gebieden net zo slim als een kind van vijf tot zeven jaar oud.

Experiment
In een nieuw experiment krijgt een kraai een kaartje te zien, dat in het midden ligt. Links en rechts worden twee bakjes neergelegd met twee kaartjes er op. De kraai kan achterhalen waar de beloning zich bevindt door een verband te zoeken tussen het kaartje in het midden en het kaartje op het bakje voer. Dit is nog best wel lastig. Stel, op het kaartje in het midden staan twee vierkantjes, dan moet de kraai het kaartje kiezen met twee gelijke vormen in plaats van twee verschillende vormen. Toch doet een kraai dit moeiteloos, zonder oefening.

Arrogante mensen
“Wat kraaien doen is fenomenaal”, vindt professor Ed Wasserman van de universiteit van Iowa. “Dit experiment is al eens uitgevoerd met apen, maar nu dus ook met een vogel. En niet een gewone vogel. Nee, een vogel met een bijzonder brein. We hebben dieren altijd te kort gedaan. De menselijke arrogantie domineert nog steeds de hedendaagse cognitieve wetenschap.”

Current Biology
Het paper ‘Crows Spontaneously Exhibit Analogical Reasoning‘ is de afgelopen week verschenen in het wetenschappelijke journaal Current Biology.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd