Slimme apen schakelen stropersvallen uit

Het lijkt erop dat sommige apen stropers te slim af zijn. Wetenschappers zijn er in Afrika getuige van geweest hoe wilde chimpansees strikken van stropers ontmantelden. De observaties wijzen erop dat chimpansees zonder trial and error (vallen en opstaan) hebben geleerd hoe ze het moeten doen. Die vaardigheid wordt wellicht van generatie op generatie doorgegeven.

Het gebeurt zeer weinig dat chimpansees in strikken belanden. De observaties verklaren dat: de dieren zijn in staat om ze uit te schakelen. Toch komt het nog wel eens voor dat een chimpansee in de strikken belandt. Dat is zeker niet de bedoeling van de stropers, maar de strik maakt geen onderscheid.

Vijf mannetjes
De wetenschappers observeerden de chimpansees enige tijd en waren er in die periode zes keer getuige van hoe een chimpansee de strikken ontmantelde. In totaal bleken vijf verschillende mannetjes de vaardigheid onder de knie te hebben.

WIST U DAT…

Uit de knoop
De apen hebben verschillende methodes. Soms schudden ze de strik net zolang heen en weer tot dat deze breekt. Een andere optie: de touwen die aan de strik vastzitten uit de knoop halen en de strik zo uitschakelen.

De technieken wijzen er volgens de onderzoekers op dat chimpansees generaties geleden al in staat waren om de strikken uit te schakelen en die vaardigheid aan hun nageslacht hebben doorgegeven. “Ergens in het verleden is een aap die in de strik belandde dit gedrag begonnen,” legt onderzoeker Gaku Ohashi uit. Jonge chimpansees leren het weer van hun ouders en zijn er zo goed in dat ze zich ook tijdens het leerproces niet bezeren. Ze doen dus niet aan trial and error. Dat kunnen ze zich ook niet veroorloven, want als ze vast komen te zitten, kan dat blijvend letsel veroorzaken.

Bronmateriaal

"Wild chimps outwit hunters" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd