Het verband – bedoeld voor brandwonden – moet er voor zorgen dat alleen antibiotica wordt voorgeschreven, wanneer dat nodig is.
Onderzoekers van de universiteit van Bath ontwikkelden het verband met het oog op kinderen met brandwonden. Zij zijn met name vatbaar voor bacteriële infecties, omdat hun immuunsysteem nog in ontwikkeling is. Die bacteriële infecties zijn een groot probleem: ze kunnen ervoor zorgen dat brandwonden langzamer genezen, kinderen langer in het ziekenhuis moeten blijven en kunnen zelfs leiden tot bloedvergiftiging. Op dit moment is het vrij lastig om vast te stellen of een kind met brandwonden ook een bacteriële infectie onder de leden heeft. Bestaande methoden om een infectie op te sporen, nemen zo’n 48 uur in beslag en vereisen onder meer dat het verband verwijderd wordt en dat is zeer pijnlijk. Wanneer een kind symptomen van een infectie vertoont, wordt soms geen enkel risico genomen. Artsen wachten dan niet af tot de onderzoeken – die dus 48 uur in beslag kunnen nemen – zijn afgerond, maar kiezen ervoor om preventief antibiotica toe te dienen. Dat betekent echter dat soms antibiotica wordt toegediend, terwijl dat niet nodig is. En dat is iets wat artsen liever niet zien; het antibioticagebruik moet immers worden teruggedrongen om te voorkomen dat steeds meer bacteriën resistent worden voor antibiotica.
Verband
Al die dilemma’s en afwegingen kunnen nu worden weggenomen door een simpel verband, ontwikkeld door Engelse onderzoekers. Het verbandje verandert van kleur wanneer er sprake is van een infectie. Dat betekent dat een infectie gemakkelijk kan worden vastgesteld, het verband niet verwijderd hoeft te worden om een infectie te diagnoseren en er alleen antibiotica wordt ingezet als dat nodig is.
Verkoudheid of infectie?
“Kinderen lopen met name het risico een serieuze infectie op te lopen, zelfs wanneer ze maar een kleine brandwond hebben,” vertelt arts Amber Young. “Met de huidige methodes kunnen artsen niet vaststellen of een ziek kind een verhoogde lichaamstemperatuur heeft door een serieuze bacteriële wondinfectie of door een simpele verkoudheid. Met dit verband zijn we in staat om infecties snel en accuraat op te sporen en dat maakt echt een verschil in de levens van duizenden jonge kinderen, omdat het doktoren in staat stelt om de juiste zorg op het juiste moment te bieden en ook de wereldwijde dreiging van antibioticaresistentie te beperken.”
Nanocapsules
Het verband in kwestie bevat nanocapsules gevuld met fluorescerende verf. Zodra stofjes die door ziekteverwekkende bacteriën in de wond worden uitgescheiden met het verband in aanraking komen, knappen de nanocapsules open en verandert de kleur van het verband. “Met dit verband kunnen artsen infecties snel diagnoseren, zonder dat het verband verwijderd hoeft te worden, wat betekent dat patiënten sneller een diagnose te horen krijgen en sneller behandeld kunnen worden,” vertelt onderzoeker Toby Jenkins.
De komende tijd zal het verband uitgebreid getest worden. Als die experimenten goed verlopen, verwachten de onderzoekers dat het over een jaar of vier in ziekenhuizen te vinden is.