Slim verband spoort nog onzichtbare doorligwonden op

slimverband

Wetenschappers komen met een ‘slim verbandje’. Het verband kan doorligwonden nog voordat deze zichtbaar worden, detecteren en wel door te zoeken naar elektrische signalen.

Doorligwonden ontstaan doordat er langdurig druk wordt uitgeoefend op de huid en deze niet goed van bloed voorzien kan worden. Met name de huid op botten zoals de hielen, heupen en het stuitje kan zo zwaar beschadigd raken wanneer mensen noodgedwongen langdurig in bed moeten liggen. “Tegen de tijd dat je doorligwonden aan het oppervlak van de huid ziet, is het vaak al te laat,” stelt onderzoeker Michael Harrison. De doorligwonden vergroten de kans op infecties en uit eerder onderzoek is al gebleken dat een ziekenhuispatiënt een 2,8 keer grotere kans heeft om te overlijden wanneer deze doorligwonden heeft.

Op de afbeelding

Het slimme verband ontstaat door elektroden op een dun stukje plastic te printen.

Elektrische signalen
“We wilden een verband ontwikkelen dat doorligwonden detecteert op het moment dat ze ontstaan, dus nog voordat het oppervlak van de huid beschadigd raakt,” stelt onderzoeker Michel Maharbiz. Het resultaat is een slim verband dat elektrische signalen kan monitoren. Die elektrische signalen kunnen ons meer vertellen over de gezondheid van cellen in de huid. Wanneer een cel goed functioneert en gezond is, is het celmembraan bijna niet te doordringen. Dat betekent dat de elektrische signalen in de cel blijven. Maar wanneer een cel begint af te sterven, wordt ook de celwand minder stevig, waardoor de elektrische signalen uit de cel ‘lekken’. De onderzoekers maken met hun verband dus handig gebruik van de elektrische veranderingen die optreden wanneer een gezonde cel begint af te sterven.

Ratten
De onderzoekers hebben het verband reeds getest op ratten. Uit het onderzoek blijkt dat het verband in staat is om beschadigingen aan de huid te detecteren, zowel in een vroeg als in een later stadium.

In de toekomst kan het verband wellicht tijdelijk worden aangebracht op plekken waar doorligwonden veelvuldig ontstaan om er zeker van te zijn dat deze nog gezond zijn. Maar het zou ook kunnen dat het verband wordt ingezet om het genezingsproces van reeds bestaande wonden te monitoren.

Bronmateriaal

"'Smart bandage' detects bed sores before they are visible to doctors" - University of California - Berkeley (via Eurekalert.org)
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van UC Berkeley.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd