Houdbaarheidsdata worden in de toekomst overbodig. Slimme sensoren ruiken of proeven of we een bepaald product nog kunnen eten.
Wetenschappers van de universiteit van Californië in Berkeley hebben een slim dopje ontwikkeld voor melkpakken. Dit dopje is uitgerust met enkele sensoren en bevat een soort emmer. Wanneer een gebruiker één keer met het melkpak schudt, komt er melk in deze emmer vast te zitten. De sensoren merken wanneer het aantal bacteriën snel toeneemt en wanneer het dus niet meer verstandig is om de inhoud van het pak te drinken.
Maar daar houdt het niet op. “Straks wordt er een apparaat ontwikkeld, waarmee we producten op de markt of in de supermarkt kunnen scannen”, zegt wetenschapper Liwei Lin. Hij publiceerde een paper over dit onderwerp in het wetenschappelijke vakblad Microsystems & Nanoengineering. “We weten dan hoe vers een bepaalde groente is, voordat we dit product kopen.”
Daarnaast is het heel goed mogelijk dat we in de toekomst allerlei sensoren in ons lichaam plaatsen. De ene sensor houdt in de gaten of er geen tumoren ontwikkelen, terwijl de andere chip de bloeddruk monitort. Dit klinkt misschien als toekomstmuziek, maar het komt er echt aan!