Wie slecht slaapt, heeft veel meer kans op long covid

Nog steeds is het een mysterie waarom sommigen na een coronabesmetting lang last blijven houden van klachten, terwijl anderen zonder problemen verdergaan. Nieuw onderzoek wijst uit dat een goede nachtrust voorafgaand aan de besmetting mogelijk een rol speelt.

Wie beter slaapt, heeft minder kans op long covid, vertelt onderzoeker Siwen Wang van Harvard aan Scientias.nl. “We ontdekten dat mensen die voor ze corona kregen voldeden aan de meeste aspecten van een gezonde slaap, zo’n 30 procent minder risico liepen op long covid vergeleken met slechtere slapers.” Goede slapers zijn volgens de definitie van de onderzoekers ochtendmensen, slapen 7 tot 8 uur per nacht, vallen makkelijk in slaap en worden weinig tussentijds wakker, ze snurken niet en voelen zich overdag niet slaperig. “Van deze slaapcomponenten zijn elke dag genoeg slaap en een goede slaapkwaliteit het belangrijkst voor een lagere kans op long covid”, aldus Wang. Andere factoren zoals chronische ziekten als astma of hartklachten, of een ziekenhuisopname door Covid-19 konden de resultaten niet verklaren.

Elke twee jaar een vragenlijst
De onderzoeker keek met collega’s naar de data van bijna 2000 vrouwen die meededen aan een cohortstudie onder verpleegkundigen, die al sinds 1989 loopt. “We sturen elke twee jaar vragenlijsten naar de deelnemers om gezondheidsgerelateerde informatie te verzamelen. Tijdens de pandemie vroegen we hen ook specifiek naar hun corona-ervaringen”, vertelt Wang.

De vrouwen met een gemiddelde leeftijd van bijna 65 jaar beantwoordden vragen over slaapgewoonten en of ze een coronabesmetting hadden doorgemaakt tussen april 2020 en november 2021. Het slaappatroon van de verpleegkundigen is voor de uitbraak van corona onderzocht en tijdens de eerste maanden van de pandemie. Bijna de helft (44 procent) zei minstens vier weken coronasymptomen te hebben gehad.

Veel slapen voor een goed immuunsysteem
Maar wie goed sliep, was er dus duidelijk veel sneller weer bovenop. “Alle dimensies van slaap die we hebben bestudeerd konden worden gelinkt aan systemische ontstekingen en immuunafwijkingen. Bovendien dragen een slaaptekort en slapeloosheid bij aan de ontwikkeling van auto-immuun-antilichamen die we ook in hogere concentraties hebben aangetroffen bij longcovidpatiënten”, klinkt het.

Helemaal onverwacht is het verband tussen slaap en long covid niet. “Slechte slaap is in eerder onderzoek al in verband gebracht met chronische ontstekingen en een ontregeld immuunsysteem en beide zijn gelinkt aan een verhoogde kans op long covid”, aldus Wang. “Er is ook bewijs dat mensen die slecht slapen soms veranderingen hebben in hun microbioom of last hebben van bloedstollingsziektes, die eveneens in verband zijn gebracht met long covid.”

Gezond leven helpt
De onderzoeker vertelt ook over ander onderzoek dat ze hebben gedaan naar een gezonde leefstijl en de kans op long covid. “Kort gezegd, hebben we ontdekt dat een gezonde leefstijl, waaronder een goed eetpatroon, beschermt tegen long covid. Een gezond gewicht en een goede slaap geven de meeste voordelen.”

De onderzoekers waren verbaasd dat het effect zo sterk was. “Het was verrassend dat het verband tussen gezonde slaap en long covid zo groot was, nadat we hadden gecorrigeerd voor een reeks aan onderliggende medische aandoeningen en de ernst van de coronabesmetting.”

Waarom slapen zo belangrijk is
Het belang van een goede nachtrust wordt nog te vaak onderschat. Het beschermt niet alleen tegen long covid, maar is ook belangrijk voor de algehele gezondheid. Te weinig slapen vergroot de kans op onder meer hart- en vaatziekten, alzheimer, obesitas en diabetes. Ook is het slecht voor je psychisch welzijn. Het vergroot bijvoorbeeld de kans op depressies en concentratieproblemen, schrijft het UMC Utrecht. Toch zijn er heel veel Nederlanders die te weinig slapen. Volgens cijfers van het CBS heeft een op de vijf mensen last van slaapproblemen. Tien procent meldde zelfs veel of heel veel slaapproblemen te hebben. Vrouwen slapen vaker slecht dan mannen en ouderen vaker dan jongeren.

Bronmateriaal

"Multidimensional Sleep Health Prior to SARS-CoV-2 Infection and Risk of Post–COVID-19 Condition" - JAMA
Interview met onderzoeker Siwen Wang van de Harvard T.H. Chan School of Public Health
Afbeelding bovenaan dit artikel: NadyaPhoto / Getty (via Canva.com)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd