Slechte slaper is punctueler

Wetenschappers hebben ontdekt dat mensen die het slechtst slapen ook het meest punctueel zijn. Heeft slapeloosheid toch nog voordelen!

De onderzoekers verzamelden een groep proefpersonen en lieten ze naar een kliniek komen. Daar zouden de proefpersonen overnachten en tijdens hun slaap in de gaten worden gehouden.

Overdag
Maar de onderzoekers letten niet alleen ‘s nachts goed op. Ze keken overdag ook al hoe laat de proefpersonen bij de kliniek aankwamen.

WIST U DAT?

…lang of juist zeer kort slapen deels wordt bepaald door onze genen?

Verband
Na het onderzoek werden de aankomsttijden van de proefpersonen naast hun slaapgedrag gelegd. En daaruit kwam een duidelijk verband naar voren, zo schrijven de onderzoekers in het blad Journal of Sleep Research. De mensen die het vroegst bij de kliniek arriveerden, sliepen het slechtst.

Perfectionisme
Dat lijkt misschien een beetje een gek verband, maar dat is het niet. Uit eerdere onderzoeken was al een verband gevonden tussen slecht slapen en perfectionisme. Punctueel gedrag valt onder perfectionisme en dit onderzoek onderschrijft dus eerdere studies. Onduidelijk blijft echter of perfectionisme leidt tot slapeloosheid of dat slapeloosheid perfectionistisch maakt.

Wetenschappers gebruiken dit onderzoek als een startpunt voor volgende studies. In deze studies willen ze gaan kijken of ze met het ontdekte verband een oplossing voor slapeloosheid kunnen vinden. Zo willen ze gaan uitzoeken of het onderdrukken van obsessief gedrag (daaronder valt dus ook perfectionisme) ervoor zorgt dat mensen beter slapen.

Bronmateriaal

"ScienceShot: Insomnia Linked to Punctuality" - News.sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Bill Kwok (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd