Slechte lucht is niet goed voor je nieren

Luchtvervuiling kan voor allerlei problemen zorgen: van hartkwalen tot astma en van kanker tot een beroerte. Toch wordt dit lijstje alsmaar langer. Een slechte luchtkwaliteit vergroot de kans op een nierziekte.

Meer dan een kwart van de kinderen die sterven voor ze vijf jaar oud zijn, sterft door toedoen van een vervuilde leefomgeving. Een groot deel daarvan sterft door luchtwegproblemen, te wijten aan vervuilde lucht. Bij luchtvervuiling denk je waarschijnlijk aan landen als China en India, maar ook in Nederland en België is het een groot probleem. Er is namelijk teveel fijnstof. Zoals het er nu naar uitziet, warmt de aarde snel op. Klimaatverandering verergert luchtvervuiling, waardoor er in de toekomst relatief meer mensen sterven door luchtvervuiling.

Verband tussen nierziekte en luchtvervuiling
Van Alzheimer tot kanker: luchtvervuiling is een sluipmoordenaar. Uit nieuw onderzoek blijkt dat luchtvervuiling ook de kans op een nierziekte vergroot. Onderzoekers van de Washington Universiteit in St. Louis analyseerden de gegevens van 2,5 miljoen mensen over een periode van 8,5 jaar. Ze vonden een duidelijk verband tussen luchtvervuiling en nierziekten en nierfalen.

Paper
Het onderzoek is deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Journal of the American Society of Nephrology.

Hoe dan?
De onderzoekers vermoeden dat nieren op dezelfde manier beschadigd worden als andere organen, zoals longen en hart. Microscopisch kleine fijnstofdeeltjes komen in je bloed terecht. Aangezien nieren bloed filteren, beïnvloeden de fijnstofdeeltjes de werking van de nieren. Als er sprake is van veel luchtvervuiling, dan is de kans op nierziekten en -falen groter, maar zelfs minimale blootstelling aan fijnstof kan al grote gevolgen hebben.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd