Slecht weer vergroot kans op prostaatkanker

  Kou en bewolking kan de kans op prostaatkanker aanzienlijk vergroten. Dat concluderen onderzoekers. De combinatie van koude temperaturen en een tekort aan zonlicht zou verklaren waarom de meeste mensen met prostaatkanker op het noordelijk halfrond wonen.

  Door een tekort aan zonlicht ontstaat ook een tekort aan vitamine D. En dat kan prostaatkanker veroorzaken. Het koude weer draagt daar een steentje aan bij doordat kankerverwekkende stoffen langer in de lucht blijven hangen en op de grond vallen.

  Gemiddeld krijgt één op de zes mannen prostaatkanker. Het grootste aantal mannen met prostaatkanker leeft op het noordelijk halfrond. En dat is geen toeval. “We ontdekten dat kouder weer en minder regen sterk samenhangt met prostaatkanker,” vertelt onderzoeker Sophie St-Hilaire.

  De onderzoekers analyseerden de gegevens van mensen met prostaatkanker in Amerika. Er bleken diverse verbanden te zijn tussen de kanker, UV-straling, pesticiden, regenval en sneeuw. “We nemen aan dat de temperatuur samenhangt met het bestaan van hardnekkige verontreinigde stoffen die prostaatkanker in de hand werken.”

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd