Slaperige bij is slordige danser

Vermoeidheid zorgt ervoor dat wij mensen ons werk minder goed doen. Uit een studie van de universiteit van Texas blijkt nu dat de bij Apis mellifera zijn slaap ook hard nodig heeft. Als de bijen een korte nacht maken of zelfs helemaal geen oog dichtdoen, zijn hun dansen slordiger en komt de boodschap die ze met hun dans verkondigen (de route naar het voedsel), niet aan.

Onderzoekers verzamelden vijftig bijen en verdeelden ze in twee groepen. De bijen in de ene groep kregen een stukje metaal aan zich gebonden. De andere bijen kregen een stukje koper. Gedurende de nacht bewogen de onderzoekers drie keer per minuut met een magneet over het stukje metaal. De bijen met het stukje staal werden daar wakker van (staal is magnetisch), maar de bijen met de koperen stukjes sliepen door.

Minder precies
De volgende dag legden de onderzoekers het ‘werk’ van de bijen op camera vast. Ze ontdekten dat de bijen die ‘s nachts geen oog hadden dichtgedaan, veel minder precies dansten en ook meer variaties in hun dans hadden.

WIST U DAT…

Communicatie
En die vermoeidheid had grote gevolgen: bijen communiceren via hun dansen namelijk met andere bijen. De dans geeft aan waar het voedsel zich bevindt. De vermoeide bijen gaven hun soortgenoten vaker slechte aanwijzingen en stuurden ze regelmatig de verkeerde kant op.

Bijen hebben – net als mensen – zo’n acht uur slaap per nacht nodig om goed te functioneren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd