Slapend leren voor de eindexamens werkt!

  leren

  Het gaat te ver om te stellen dat scholieren hun eindexamen slapend kunnen halen, maar slapen kan de kansen dat iemand zijn eindexamen haalt, zeker vergroten. Dat stelt neurowetenschapper Eelco van Dongen.

  Van Dongen heeft zo’n vier jaar onderzoek gedaan naar het effect dat slaap op ons geheugen heeft. En hij heeft een aantal dingen ontdekt waar de eindexamenkandidaten van dit jaar hun voordeel mee kunnen doen.

  Stevig opslaan
  Zo ontdekte Van Dongen dat onze hersenen tijdens onze slaap bepaalde herinneringen extra goed opslaan. Niet alles wat we meegemaakt of geleerd hebben, wordt tijdens de slaap echter als een stevige herinnering opgeslagen. Het brein maakt een selectie en verstevigt met name de herinneringen die belangrijk voor ons zijn.

  WIST U DAT…

  …ons brein groter wordt wanneer we een taal leren?

  Concrete tips
  “Goed slapen tijdens de nachten voor je examens is dus heel belangrijk, zo maak je optimaal gebruik van de natuurlijke effecten van slaap,” stelt Van Dongen heel concreet. “Wat ook helpt is om voor het slapen nog even de hoofd- en bijzaken van je leerstof op een rij te zetten. Dat maakt voor je hersenen extra duidelijk welke informatie echt relevant is, en dus belangrijk om te onthouden.”

  Muziek
  Een andere interessante ontdekking die Van Dongen deed, is dat de geheugenverwerking in de slaap ook gestuurd kan worden. Hij verzamelde een aantal proefpersonen en liet ze een stukje informatie leren. Terwijl de proefpersonen aan het leren waren, was er muziek te horen. Daarna gingen de proefpersonen slapen. Tijdens hun diepe slaap speelde de onderzoeker bij een aantal proefpersonen de muziek af die ze ook tijdens het leren hadden gehoord. Deze proefpersonen bleken de informatie uiteindelijk veel beter te onthouden. Wellicht is het dus een idee om muziek die scholieren tijdens het leren voor een examen luisteren ook in de nacht voor het examen nog eens zachtjes af te laten spelen. “Maar dat is een veronderstelling,” zo benadrukt Van Dongen. “Zo precies heb ik dat niet onderzocht.”

  Naast de tips van Van Dongen hebben ook wij nog wel enkele aanbevelingen voor eindexamenkandidaten. Zo is het een goed idee om vóór (en dus niet tijdens!) het examen kauwgom te kauwen. Ook belangrijk: ga niet zitten stampen. Begin op tijd en herhaal de stof regelmatig. “Leren is een bewust proces van structureren, herhalen en reproduceren, zo stelt geheugenpsycholoog Paul Eling. “Als je geen structuur hebt aangelegd wordt je bovenkamer één grote rommelzolder.”

  Bronmateriaal

  "Slapend leren voor de examens" - RU.nl
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door CollegeDegrees360 (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd