Slang doet soms alsof ‘ie giftig is

Niet-giftige slangen zijn echte acteurs: ze kunnen doen alsof ze giftig zijn en zo voorkomen dat ze worden opgegeten.

Giftige slangen zijn te herkennen aan hun driehoekige kop. De klieren, gevuld met gif, bevinden zich namelijk aan de achterkant van de kop en geven het hoofd die bijzondere vorm.

Acteren
Onderzoekers hebben nu ontdekt dat het ook niet-giftige slangen moet zijn opgevallen dat gifslangen er anders uitzien. De onschuldige slangen blijken wanneer ze bedreigd worden hun hoofd zo te kunnen houden dat het lijkt alsof het driehoekig is.

Vliegen

Hoe vliegt een slang? Lees er hier alles over!

Werkt dat?
Maar werkt dat ook echt? Onderzoekers namen de proef op de som. Ze maakten 600 slangen van klei. Sommigen hadden een driehoekig hoofd, anderen hadden een langwerpig hoofd. Een deel van de slangen kreeg ook een specifiek patroon op de rug getekend: zigzag, net als gifslangen.

Resultaten
De nepslangen werden gedurende een dag in het woud gelegd. Daarna keken de onderzoekers hoe vaak de dieren waren aangevallen. Ze ontdekten dat slangen met driehoekige koppen of een zigzag-patroon aanzienlijk minder vaak werden aangevallen door vogels dan slangen met enkel langwerpige hoofden.

Het is niet ongewoon dat dieren andere soorten nadoen. Zo aapt de drongo vaak alarmkreten van andere soorten na om zo voedsel te kunnen stelen. En de Atlantische octopus aapt taaie vissen na, omdat die minder vaak door roofdieren worden opgegeten.

Bronmateriaal

"Snakes Masquerade as Poisonous Vipers to Avoid Attacks" - Livescience.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Danleo (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd