Slakken onthullen handelsroute van Spanje naar Ierland

gewone-tuinslak

De gewone tuinslak met een witgerand slakkenhuis komt alleen voor in Spanje en in Ierland. Hoe komt dit? Wetenschappers van de universiteit van Nottingham losten dit mysterie op.

De wetenschappers onderzochten het DNA van honderden gewone tuinslakken in heel Europa. Zij vonden zeven verschillende evolutionaire lijnen. De C-tak komt alleen voor in Ierland en de Pyreneeën. Hieruit blijkt dat de slakken 8.000 jaar geleden per boot van Spanje naar Ierland reisden. Deze conclusie komt niet als een verrassing, want mensen konden in het Mesolithicum (middensteentijd) stenen werktuigen en boten maken.

De verspreiding van de gewone tuinslak. Opvallend is dat type C alleen in Spanje en Ierland voorkomt.
De verspreiding van de gewone tuinslak. Opvallend is dat type C alleen in Spanje en Ierland voorkomt.
Maar is het niet gewoon toeval dat de gewone tuinslak op twee verschillende plekken dezelfde eigenschap ontwikkelde? Nee, beweren de wetenschappers. “Als de slakken op een natuurlijke wijze Ierland hadden gekoloniseerd, dan hadden we hier sporen van moeten aantreffen in andere delen van Europa, vooral in Groot-Brittannie”, legt onderzoeker Angus Davidson van de universiteit van Nottingham uit. Ook zouden er dan meer genetische variaties binnen de witgerande subsoort moeten zijn.

Patroon
“Er is een duidelijk patroon, maar die alleen te verklaren wanneer je mensen meerekent in het verhaal.”, zegt Davidson. “Ierland werd 9.000 jaar geleden gekoloniseerd door mensen. Ook zijn er fossiele bewijzen dat Ierland en Spanje met elkaar handelden via de Atlantische Oceaan.”

Liften of voedsel?
De wetenschappers denken dat de slakken toevallig meereisden aan boord van de schepen of dat de dieren gebruikt werden als voedselbron.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd