Slak wordt energieleverancier

Wetenschappers zijn erin geslaagd om een levende slak voortdurend elektriciteit op te laten wekken.

Dat is te lezen in het blad Journal of the American Chemical Society. De slak in kwestie wekt energie op door middel van een biobrandstofcel die in zijn lichaam is getransplanteerd. Deze biobrandstofcel levert energie door glucose en zuurstof uit het bloed van de slak te gebruiken.

Door de slak voldoende eten te geven en te laten rusten wanneer dat nodig is, kan deze in principe voortdurend energie leveren. Het gaat dan echter om vrij kleine hoeveelheden, zo meldt het blad Nature. Ongeveer 0,16 microwatt.

De energieleverancier van de toekomst? Foto: ACS.org.

Dat is vrij weinig. Maar u moet bedenken dat de experimenten met slakken nog maar het begin zijn. Onderzoekers zien veel in biobrandstofcellen die in levende wezens worden gestopt en zo energie opwekken. Het is namelijk een zeer duurzame energiebron. Maar het maken van zo’n goed functionerende biobrandstofcel valt niet mee. Met experimenten zoals deze hopen wetenschappers steeds meer over de methode te weten te komen en wie weet kan de methode later worden opgeschaald naar grotere organismen die meer energie kunnen leveren. Tegelijkertijd wordt er natuurlijk ook gewerkt aan efficiënte apparatuur die veel minder energie nodig heeft. Twee ontwikkelingen die naar elkaar toebewegen en die duurzamere toekomst waarin we efficiënter met alle vormen van energie omgaan steeds dichterbij brengen.

Het is niet ondenkbaar dat ook u straks net als deze slak energie op gaat wekken. Zo wordt er al gewerkt aan pacemakers die de energie van uw hart gebruiken als energiebron.

Bronmateriaal

"Implanted Biofuel Cell Operating in a Living Snail" - ACS.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Peter Megyeri (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd