Minder testosteron door slaaptekort

Te weinig slaap zorgt ervoor dat het testosteronniveau van jonge, gezonde mannen daalt. En dat heeft grote invloed op de gezondheid.

De onderzoekers bestudeerden een aantal mannen. De heren sliepen drie nachten op rij tien uur. Daarna acht nachten op rij minder dan vijf uur.

Verschillen
Er bleken grote verschillen te zitten in het testosteronniveau van de heren. Wanneer de mannen te weinig sliepen, hadden ze veel minder testosteron dan wanneer ze een hele nacht op één oor lagen.

WIST U DAT…

…mannen met weinig testosteron grotere risico’s nemen?

Libido
En dat kan grote gevolgen hebben, zo benadrukken de onderzoekers. Een tekort aan testosteron kan leiden tot een verminderd libido, een slecht concentratievermogen, vermoeidheid en tekort aan energie. Ook tast het de spieren en botten aan.

Mannen die te weinig sliepen zagen hun testosteronniveau flink dalen: ongeveer net zoveel als normaal gesproken gebeurt wanneer mensen tien of vijftien jaar ouder worden. Na een weekje werd dat effect van te weinig slaap al duidelijk. Het testosteronniveau van de slechte slapers was het laagst tussen 14.00 en 22.00 uur.

Bovenstaande foto is gemaakt door David Goehring (via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd