Slaappatroon en drugsgebruik zijn besmettelijk

Mensen die ‘s nachts minder slapen beïnvloeden ook de anderen in hun sociale netwerk. Zo is de kans dat hun vrienden ook minder goed slapen groot. Dat blijkt uit een onderzoek onder 8000 kinderen. Ook het drugsgebruik van de kinderen blijkt het sociale netwerk te beïnvloeden. De grootste invloed wordt hierbij uitgeoefend door het coolste kind.

Eerder was al bewezen dat overgewicht, roken en geluk besmettelijk is. Dit nieuwe onderzoek voegt daar slaap en drugsgebruik aan toe. Bovendien geldt de besmettelijkheid niet alleen voor echte contacten, maar ook voor virtuele interacties via sites als Facebook en MySpace bijvoorbeeld.

De onderzoekers onderzochten 8000 kinderen door hun slaapgedrag en het gebruik van marihuana (een veel voorkomende drug onder tieners) te monitoren. Uit het onderzoek blijkt het volgende. Hoe centraler het kind in de gemeenschap staat – dus hoe meer contacten hij heeft en des te cooler hij is – des te groter de kans is dat hij minder dan zeven uur per nacht slaapt. Dat slaappatroon werd ook door zijn vrienden overgenomen.

Datzelfde geldt ook voor het drugsgebruik. Kinderen die in contact komen met andere kinderen die drugs gebruiken hebben een 42 procent grotere kans om ook drugs te gaan gebruiken.

De invloed van het slaapgedrag en drugsgebruik van het meest coole kind (het kind dat in het midden van de gemeenschap staat) blijkt vier vriendengroepen verder nog te werken. Dus niet alleen zijn beste vriend wordt beïnvloed. Maar ook de vriend van de beste vriend en de vriend van de vriend van de beste vriend.

Bronmateriaal

"Sleep Deprivation Is Contagious" - News.softpedia.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd