Slaapkamer van Neanderthaler ontdekt

Antropologen hebben in een Spaanse grot de restanten van de ‘master bedroom’ van een Neanderthaler gevonden. De oude mensensoort wist wat gezelligheid en comfort was: de grot beschikte over een haard en bedden van gras die ooit ongetwijfeld met dierenhuiden bedekt waren. De Esquilleu-grot in Cantabria was tussen de 53.000 en 39.000 jaar geleden bewoond.

De Neanderthalers leefden een schoon en milieubewust leven. Ze braken hun bedden regelmatig op en vervingen het gras dan door verser groen. Het oude ‘bed’ ging de haard in. “Het is mogelijk dat de Neanderthalers het bed elke keer dat ze de grot bezochten, verschoonden,” meent onderzoeker Dan Cabanes.

Haard
Ook van het vuur in de grot werd dankbaar gebruik gemaakt. “Ze waren gewend om het gebied nabij de haard op hun eigen manier comfortabel te maken.” Vondsten in andere grotten wijzen er op dat het leven de Neanderthalers zich zelfs voor een belangrijk deel rondom de haard afspeelde. Ze maakten er stenen gereedschappen, kookten, aten en dutten weg bij het warme vuur.

Sedimenten
De antropologen konden aan de hand van sedimenten exact achterhalen welke materialen ooit in de grot hadden gelegen. Daarop baseren ze ook de bedden van gras, waar nu natuurlijk niets meer van over is. De haard bevatte sporen van gras, maar volgens de antropologen was het vooral veel hout en schors dat de haard warm hield.

Comfortabel
Het bewijs voor gezellige Neanderthaler-woningen in grotten stapelt zich steeds verder op. Volgens deskundigen trokken de Neanderthalers zich voor slaap en rust terug in de grotten en maakten ze die zo comfortabel mogelijk. Het analyseren van deze grotten is belangrijk, omdat wetenschappers zo een beeld krijgen van de grootte van de populatie Neanderthalers.

De grotten en hun inrichting wijzen er maar weer eens op hoe vindingrijk de Neanderthaler was. De grote vraag is dan ook: hoe kan zo’n vindingrijk volk uitsterven? “Naar mijn mening is het uitsterven van de Neanderthalers door verschillende factoren die tegelijkertijd speelden, veroorzaakt,” meent Cabanes. “Veranderingen in het milieu, een iets andere sociale organisatie, een andere mate van voortplanting, verspreiding van ziektes, directe competitie als het gaat om grondstoffen en vele andere factoren hebben een belangrijke rol gespeeld in het lot van de Neanderthalers.” Canabes – en met hem vele anderen – sluiten bovendien niet uit dat de Neanderthaler simpelweg in de populatie moderne mensen is opgegaan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd