Slaapapneu is af te leren

Goed nieuws voor mensen met slaapapneu. Onderzoek wijst erop dat de slaapstoornis af te leren is. Als er sprake is van een ademstilstand leert het brein efficiënter te werken om toekomstige problemen te voorkomen. Het brein leert dit door een chemisch stofje. Door dit kunstmatig toe te dienen, kan het brein een ademstilstand nog voordat deze ontstaat, leren voorkomen.

Mensen die lijden aan het slaapapneusyndroom hebben in hun slaap regelmatig te maken met een opstopping in de luchtwegen. Daardoor ontstaat een ademstilstand. Om de luchtwegen weer vrij te maken, komt het chemische stofje noradrenaline vrij. Dit stofje leert het brein om weer efficiënt adem te gaan halen.

Rat
De wetenschappers baseren hun conclusies op een experiment onder ratten. Wanneer deze herhaaldelijk ademstilstanden ervaren, gaat het brein hard werken om deze in de toekomst te voorkomen. De hersenen zorgen ervoor dat de spieren rondom de luchtwegen harder gaan werken, waardoor de ratten gedurende een uur na de ademstilstand vaker ademhalen dan normaal. Het lijkt erop dat het brein van de ademstilstanden probeert te leren door de ratten dieper te laten ademhalen. Dat hele leerproces wordt aangemoedigd door noradrenaline.

WIST U DAT…

Pil
Op dit moment komt dat als mosterd na de maaltijd, maar wetenschappers denken daar wel iets aan te kunnen doen. Het moet mogelijk zijn om mensen met slaapapneu medicijnen voor te schrijven die de hoeveelheid noradrenaline in de hersenen verandert. Met een beetje geluk leidt de studie tot een pil die de hersenen leert om slaapapneu te voorkomen.

Het slaapapneusyndroom is voor veel mensen een serieus probleem. Ze hebben vaak allerlei klachten die uiteenlopen van spierpijn tot vermoeidheid.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd