Slaap kindje slaap, dan blijf je op gezond gewicht

Baby’s en peuters die ‘s nachts slecht slapen (minder dan tien uur per nacht), hebben later een grotere kans op overgewicht. Dat blijkt uit onderzoek. Eerder bleek datzelfde ook al voor volwassenen (minder dan acht uur per nacht) op te gaan. Onderzoekers concluderen dan ook dat een goede nachtrust wellicht net zo belangrijk is als gezond eten en bewegen.

Het aantal jonge kinderen met overgewicht neemt rap toe. Wetenschapper Janice Bell wilde wel eens weten hoe dat komt. Ze bestudeerde gegevens van bijna 2000 kinderen en vergeleek hun slaappatroon met hun gewicht.

Baby
De meest opvallende resultaten werden door baby’s en peuters afgeleverd. “Zij hadden een twee keer grotere kans om in vijf jaar tijd van een normaal gewicht naar overgewicht te gaan,” vertelt Bell. En dat (mede) door te weinig nachtrust.

Middagslaapje
Bell kan ook vaststellen dat een te korte nacht niet met een middagslaapje gecompenseerd kan worden. “We ontdekten dat een middagslaapje geen effect heeft op overgewicht, terwijl de nachtrust van groot belang is.” Wellicht heeft dat te maken met het feit dat een middagslaapje kwalitatief gezien minder is: het kind slaapt minder diep en rust dus minder goed uit.

Hormonen?
Hoewel het verband tussen gewicht en nachtrust overduidelijk is, is nog onduidelijk hoe het komt dat de nachtrust het gewicht zo aantast. “Misschien zijn de kinderen die ‘s nachts niet genoeg slapen overdag te moe om mee te doen aan fysieke activiteiten die overgewicht voorkomen,” speculeert Bell. Het kan ook te maken hebben met de hormonen die de eetlust en slaap bepalen.

Kinderen tot een jaar of vijf zouden zeker tien uur per nacht moeten slapen. Baby’s en peuters zelfs nog meer.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd