Skydiver klimt naar 29.455 meter hoogte en…springt!

  Skydiver Felix Baumgartner is gisteren na een sprong van duizelingwekkende hoogte veilig op aarde geland. Hij sprong van een hoogte van 29.455 meter. En dat is nog maar het begin…

  Een ballon bracht Felix Baumgartner op bijna 30.000 meter hoogte. Vervolgens had hij maar één missie: eruit springen. Dat deed de waaghals. Tijdens zijn vrije val haalde hij een topsnelheid van 863 kilometer per uur.

  Felix Baumgartner in zijn speciale pak. Foto: Redbullstratos.com.
  Oefening
  Een heel bijzondere prestatie, maar dit is nog maar het begin. Deze sprong was namelijk een oefening. Later deze zomer is het de bedoeling dat Baumgartner van een hoogte van 36.576 meter springt. Daarmee verbreekt hij diverse records. Zo is nog nooit iemand van zo’n hoogte naar beneden gesprongen. Ook is het een mens nog nooit gelukt om zonder voertuig door de geluidsbarrière heen te gaan. Baumgartner gaat dat na een vrije val van zo’n grote hoogte wel doen. Die vrije val op zichzelf is ook een record: deze duurt naar verwachting bijna zes minuten en is daarmee de langste vrije val die een mens ooit heeft gemaakt.

  Sprong der sprongen
  De afgelopen jaren zijn er heel wat voorbereidingen voor deze sprong getroffen. Eerder dit jaar sprong Baumgartner bijvoorbeeld al van zo’n 21.800 meter hoogte. En nu zit een proefvlucht van bijna 30.000 meter er op. Het zal dan ook niet lang meer duren voordat Baumgartner de sprong der sprongen gaat maken. Naar verwachting gaat dat deze zomer nog gebeuren.

  Bij zo’n missie komt natuurlijk heel wat wetenschap kijken. Zo is er een speciaal pak ontwikkeld dat Baumgartner onder meer beschermt tegen extreme kou en extreme warmte. Ook zorgt het pak dat hij voldoende zuurstof krijgt. Het zou zomaar kunnen dat dit pak later door ruimtevaartorganisaties wordt gebruikt als een inspiratiebron voor ruimtepakken voor bijvoorbeeld een missie naar Mars.

  Bronmateriaal

  "Mission to the edge of space" - Redbullstratos.com
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Luke Aikins (via Redbullstratos.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd