Skydiver duikt van 36.576 meter hoogte

Een skydiver gaat binnenkort van een hoogte van 36.576 meter naar beneden duiken. Het is een echte pioniersvlucht.

Skydiver Felix Baumgartner heeft er al heel wat enge duikvluchten opzitten. Maar vanuit de stratosfeer naar beneden komen, dat is ook voor deze waaghals nieuw. En toch gaat hij het proberen.

Records
De missie wordt al enkele jaren voorbereid en bevindt zich op dit moment in één van de laatste fases. Zowel Baumgartner als zijn sponsor (een bekend energiedrankje) zijn klaar voor de uitdaging. Een ballon moet Baumgartner op een hoogte van meer dan 36.500 meter brengen. Dan springt Baumgartner naar beneden (iets wat nog nooit iemand van zo’n hoogte heeft gedaan). Tijdens deze vlucht breekt hij door de geluidsbarrière heen. En dat is een record: nog nooit brak iemand zonder dat deze in een voertuig zat door de geluidsbarrière heen. De vrije val van Baumgartner duurt maar liefst bijna zes minuten (dat is ook een record). Op een hoogte van 1500 meter moet de parachute opengaan, waarna de skydiver tien minuten later hopelijk veilig op aarde landt.

Gek?

Er zijn heel wat wetenschappers bij het project betrokken. Zowel op het gebied van technologie als wetenschap (bijvoorbeeld geneeskunde). Zij doen hun best om de missie zo veilig mogelijk te maken. “Als je kijkt naar de details en de inspanningen die in dit project zijn gestopt en de mate waarin we het veilig maken dan lijkt het helemaal niet zo gek meer,” vertelt Baumgartner in een interview. Sterker nog: het lijkt juist gek om het niet te doen. “Deze ervaring simuleert de eerste landing op de maan en zal het wetenschappelijk onderzoek goed doen.”

Speciaal pak
Vanzelfsprekend komt er bij zo’n vlucht nogal wat kijken. Zo is er voor Baumgartner een speciaal pak ontwikkeld waarmee hij temperaturen van -56 graden Celsius en een lage luchtdruk moet zien te doorstaan. Ook voorziet het pak hem van zuurstof en moet het ervoor zorgen dat hij heelhuids door de geluidsbarrière heenkomt.

Wetenschap
Baumgartner en zijn team zijn van plan om alle resultaten die deze sprong op gaat leveren met de wetenschappelijke wereld te delen. Ze zien hun missie ook zeker niet als een publiciteitsstunt. Ze denken echt iets bij te kunnen dragen aan de wetenschap en ruimtevaart. Zo zou het pak dat speciaal voor Baumgartner ontwikkeld is wel eens als een prototype voor toekomstige ruimtepakken kunnen dienen.

Baumgartner gaat zijn sprong wagen in Roswell, New Mexico. Wanneer de sprong plaats gaat vinden, is nog onduidelijk. Vaststaat dat het niet lang meer zal duren: de laatste voorbereidingen worden nu getroffen.

Bronmateriaal

"Red Bull Stratos: Felix Baumgartner ready to freefall from edge of space" - Redbull.com
"Felix: I'm not crazy" - Redbull.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ryan Harvey (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd