Skydiver duikt van 21.800 meter hoogte

En het is nog maar een oefening, want uiteindelijk moet er van een hoogte van 36.576 meter gesprongen worden.

Skydiver Felix Baumgartner is een echte waaghals met maar één missie: van meer dan 36.500 meter naar beneden springen. We schreven er eerder hier al over.

Klaar om te springen... Foto: Red Bull Stratos.
Oefenen
Maar voordat er zo’n sprong gemaakt kan worden, moet er een hoop werk verzet worden. Zowel op materieel (speciale pakken die de druk en kou en hitte kunnen verdragen) als op fysiek gebied. Om Baumgartner klaar te stomen voor de grote missie was het gisteren tijd voor een oefening. Met behulp van een ballon werd hij in een capsule op een hoogte van meer dan 21 kilometer gebracht. En daar wachtte hem maar één opdracht: springen.

Snelheid
Op deze hoogte had Baumgartner te maken met enorme kou, flinke druk en natuurlijk dat duizelingwekkende aanzicht van zo’n 21.000 meter onder zich. Maar de skydiver liet zich niet gek maken en sprong. Tijdens zijn duikvlucht haalde hij snelheden van 585 kilometer per uur. Om niet veel later veilig in een weiland te landen. Een enorm bijzondere ervaring, zo realiseerde Baumgartner zich tijdens zijn vlucht. “Ik dacht dat ik de parachute open moest trekken en toen keek ik naar mijn hoogte en realiseerde ik me dat ik nog steeds op 15.240 meter zat.”

Een indrukwekkende sprong, maar nog geen record. Baumgartner bevindt zich nu in het goede gezelschap van Joe Kittinger en Eugene Andreev: twee mensen die ook van vergelijkbare hoogte zijn gesprongen. Maar Baumgartner is niet voornemens lang van dit gezelschap te genieten. Hij wil meer. En aangezien deze testsprong prima is verlopen, zal het niet lang meer duren voor die wens uitkomt en Baumgartner van een duizelingwekkende hoogte van meer dan 36.000 meter springt.

Bronmateriaal

"Felix Lifts into the Stratosphere!" - Redbullstratos.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Red Bull Stratos.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd