Sky City: het hoogste gebouw ter wereld in 90 dagen gebouwd

wolkenkrabber

Eind dit jaar zal de Burj Khalifa niet meer het hoogste gebouw ter wereld zijn. In de Chinese stad Changsha zal in recordtempo een wolkenkrabber uit de grond worden gestampt met een hoogte van 838 meter. Dat is tien meter hoger dan de Burj Khalifa.

De Broad Group gaat de wolkenkrabber Sky City bouwen. Het bedrijf heeft groen licht gekregen van de Chinese overheid. De wolkenkrabber heeft 220 verdiepingen en zal in 90 dagen gebouwd worden. Broad heeft ervaring met het realiseren van wolkenkrabbers. Zo bouwde het bedrijf in 2011 een flat met dertig verdiepingen in vijftien dagen. Sky City met 220 verdiepingen zal echter een veel grotere uitdaging vormen.

Niet lang ‘de grootste’

Hoe lang behoudt Sky City de titel ‘hoogste wolkenkrabber ter wereld’? Waarschijnlijk niet lang. Op korte termijn start de bouw van de Kingdom Tower in Saoedi-Arabië. Deze toren wordt meer dan één kilometer hoog!

Te snel?
Veel ingenieurs zetten vraagtekens bij dit hoge tempo. In vergelijking: de bouw van de Burj Khalifa duurde vijf jaar. “Ik denk niet dat het mogelijk is om een 838 meter hoge toren in 90 dagen te bouwen”, vertelt ingenieur Bart Leclercq van WSP aan de Middle East Architect. “Om een solide wolkenkrabber te bouwen is veel beton en staal nodig. Daar is tijd voor nodig. Als het Broad gaat lukken in 90 dagen, dan maak ik me ernstige zorgen over de bouwkwaliteit.”

Prefab-wolkenkrabber
Broad neemt vier maanden de tijd om de materialen voor de wolkenkrabber te prefabriceren. Vervolgens wordt de prefab-wolkenkrabber in drie maanden tijd in elkaar gezet. Aangezien Broad volgende maand begint met de prefabricatie van de wolkenkrabber, zal Sky City eind dit jaar open gaan.

grondRelatief goedkoop
De Burj Khalifa is een schoonheid om te zien. Een technologisch hoogstandje. Sky City ziet er simpeler uit. Alleen al qua kosten komt Sky City niet in de buurt van de Burj Khalifa. De bouw van de hoogste wolkenkrabber ter wereld zal minder dan 500 miljoen dollar gaan kosten, terwijl de bouw van Burj Khalifa ruim 1,1 miljard euro kostte.

Kleine stad
Sky City wordt een kleine stad. De wolkenkrabber huisvest ruim 17.000 mensen, aangezien er duizenden appartementen worden gebouwd. Ook biedt Sky City ruimte aan faciliteiten als scholen, ziekenhuizen, bedrijven en winkels. Hierdoor heeft het gebouw een totale capaciteit van 30.000 mensen. Zij kunnen gebruik maken van 104 liften of de enkele kilometers lange trap.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd