Wie regelmatig een maaltijd overslaat, heeft een grotere kans op overgewicht. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek, waarbij muizen werden ingezet. De ene groep muizen at één keer per dag een flinke maaltijd, terwijl de andere groep de hele dag door mocht toeslaan.
De levers van de muizen die slechts één keer aten werden resistent voor insuline. Dit zien onderzoekers als een voorteken van diabetes. Als de lever niet reageert op insulinesignalen die vertellen dat er gestopt moet worden met de productie van glucose, dan wordt extra suiker in het bloed opgeslagen als vet.
Uiteindelijk moesten de muizen in de eerste groep weer een dieet volgen, waardoor ze afvielen. Toch bleven ze meer vet rondom hun middel houden. Dit is vergelijkbaar met buikvet bij mensen. Een toename van buikvet is ook een signaal dat er sprake kan zijn van insulineresistentie.
“Ons onderzoek laat zien dat het slim kan zijn om de hele dag door kleine maaltijden te eten,” zegt professor Martha Belury van de staatsuniversiteit van Ohio. Haar paper is online gepubliceerd in het Journal of Nutritional Biochemistry. “Je moet geen maaltijd overslaan, omdat je dan denkt dat je minder calorieën binnenkrijgt. Maaltijden skippen leidt tot grotere fluctuaties in insuline en glucose en zorgen voor gewichtstoename.”