Size matters: penislengte heeft invloed op aantrekkelijkheid man

david

Het is een veelgestelde vraag: doet de lengte van het mannelijk geslachtsdeel ertoe? Een stevig wetenschappelijk onderbouwd antwoord op die vraag ontbrak nog, maar daar komen wetenschappers nu mee op de proppen. Ja, size matters!

Wetenschappers van de Australian National University, Monash University in Melbourne en La Trobe University in Bundoora lieten 105 vrouwen levensgrote, door de computer gegenereerde mannenlichamen zien. De lengte, lichaamsbouw en lengte van het geslachtsdeel van de mannen verschilde. De vrouwen werd gevraagd hoe seksueel aantrekkelijk ze de verschillende mannenfiguren vonden.

V-vorm
De vrouwen bleken een voorkeur te hebben voor lange mannen met brede schouders en smalle heupen. Dat is niet zo heel verrassend: eerder onderzoek toonde ook al aan dat vrouwen mannenlichamen met een V-vorm (in tegenstelling tot een peervorm) seksueel aantrekkelijker vinden. Maar, nu komt het, de onderzoekers ontdekten ook dat de lengte van de penis invloed had op hoe aantrekkelijk de vrouwen een mannenlichaam vonden.

Op de foto

Op de foto bovenaan dit artikel ziet u een fragment van één van de bekendste beeldhouwwerken uit de geschiedenis: David, van de hand van Michelangelo. Wat opvalt aan dit beeld is het in verhouding bijzonder kleine lichaamsdeel. Dat is goed te verklaren: in de tijd van Michelangelo kopieerden kunstenaars de Griekse kunst en bij de oude Grieken werd een klein geslachtsdeel als ideaal gezien.

De penis
“We hebben ontdekt dat de lengte van de penis invloed had op de sexappeal van een man,” vertelt onderzoeker Michael Jennions. “En (de lengte van de penis, red.) was net zo belangrijk als zijn totale lengte, waarvan we reeds weten dat het een factor is als het gaat om de aantrekkelijkheid van een man.” Vrouwen leken er een gouden regel op na te houden: hoe groter, hoe beter. Maar: dat gold niet voor alle mannen, zo ontdekten de onderzoekers. Zo was een langere penis alleen aantrekkelijk wanneer deze bij een lang mannenlichaam hoorde. “Botweg gezegd: als je kort en peervormig bent, maakt een lange penis je niet aantrekkelijker,” stelt onderzoeker Brian Mautz.

Drie seconden
De vrouwen in dit onderzoek bleken heel snel en hard te oordelen: ze hadden gemiddeld slechts drie seconden nodig om vast te stellen hoe aantrekkelijk ze bepaalde mannelijke figuren vonden. En wanneer ze niet zulke aantrekkelijke figuren voorgeschoteld kregen, oordeelden ze zelfs nog sneller. En dat is belangrijke informatie, zo stelt Mautz. Het laat namelijk zien dat de vrouwen geen tijd hadden om de voor- en nadelen van het mannenlichaam tegen elkaar af te wegen. De vrouwen namen de tijd niet om zich op één lichaamsdeel te focussen, maar kwamen in no-time met een totaaloordeel. En daarmee onderscheidt dit onderzoek zich van die ene studie die eerder naar het verband tussen penislengte en aantrekkelijkheid is uitgevoerd. “De enige voorgaande studie rondom dit onderwerp gebruikte vijf kleine tekeningen van mannelijke figuren waarvan alleen de lengte van de penis verschilde. Het was heel duidelijk voor de vrouwen welk onderdeel ze moesten beoordelen en in zo’n situatie is het gemakkelijk voor mensen om zichzelf te beduvelen, te liegen of de resultaten te verstoren.” Dit onderzoek is een stuk betrouwbaarder, zo stellen de onderzoekers. “We varieerden niet alleen met meerdere lichaamsdelen tegelijkertijd, we gebruikten ook levensgrote 3D-figuren en dat is veel realistischer dan enkele figuren op papier.”

Het onderzoek lijkt misschien wat ludiek en enkel antwoorden te bieden op een vraag die we in veel glossy’s aantreffen. Toch moeten we het zo niet zien, benadrukt Jennions. Hij hoopt dat het onderzoek wetenschappers kan helpen begrijpen waarom mensen in vergelijking met andere primaten zulke dikke en grote geslachtsdelen hebben. “Mensen hebben in verhouding tot hun lichaamsgrootte ietsje langere en opvallend dikkere penissen dan andere primaten. Er is wel eens gesuggereerd dat vrouwen de grootte van de penis in de tijd dat mensen nog geen kleding droegen, gebruikten om te beslissen wie hun partner werd. Maar tot op heden is daar weinig bewijs voor gevonden. Onze resultaten wijzen erop dat mensen grotere penissen hebben, omdat vrouwen in het verleden sneller geneigd waren om seks te hebben met goedbedeelde mannen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd