Simpele manier ontdekt om oude eicellen nieuw leven in te blazen

Een Australische onderzoeker heeft een heel simpele manier ontdekt om eicellen langer jong te houden. Daardoor zouden vruchtbaarheidsproblemen die vrouwen die de 35 gepasseerd zijn, soms ervaren, kunnen worden bestreden.

Vrouwen die al wat ouder zijn, hebben vaak meer moeite om zwanger te worden. Ook is de kans op een miskraam en aangeboren afwijkingen groter. Australische onderzoekers denken al die problemen nu aan te kunnen pakken door eicellen op een verrassend simpele wijze langer jong te houden.

Putrescine
Eicellen kunnen langer jong blijven door ze te behandelen met putrescine. Deze stof komt van nature in zoogdieren voor en wordt geproduceerd door het enzym ODC. Wanneer vrouwen ovuleren (en er dus een rijpe eicel vrijkomt) stijgt de hoeveelheid ODC sterk. Bij oudere vrouwen gebeurt dat niet: wanneer zij ovuleren stijgt de hoeveelheid ODC amper. Met die feiten in gedachten, bestudeerde onderzoeker Johné Liu wat er gebeurde wanneer hij ODC in jonge muizen afremde. Spontaan bleken deze muizen meer eicellen met chromosomale afwijkingen te produceren.

WIST U DAT…

…onlangs stamcellen zijn ontdekt die eicellen kunnen produceren? Blijkbaar hoeven vrouwen het dus niet met de voorraad eitjes die vanaf hun geboorte rap terugloopt, te doen.

Muizen
Vervolgens gaven Liu en zijn collega’s oude muizen kort voor en tijdens hun ovulatie water met daarin opgelost putrescine. Het aantal ongeschikte eicellen nam hierdoor met wel vijftig procent af, zo schrijven de onderzoekers in het blad Aging.

IVF
Het onderzoek wijst erop dat putrecinewater oude eicellen een boost kan geven waardoor ze geschikter zijn voor de voortplanting. “Hoewel er nog veel werk verzet moet worden voor deze aanpak goedgekeurd kan worden voor klinisch gebruik, denken we dat deze aanpak gebruikt kan worden voor zowel natuurlijke conceptie als voor IVF,” vertelt Liu.

In de toekomst kunnen vrouwen mogelijk een beetje water met daarin putrescine of een pil met putrescine slikken om de snelheid waarmee ze eitjes met chromosomale afwijkingen produceren af te remmen en zo hun kansen op een gezond kind te vergroten. Maar voor het zover is, zijn er nog wel enkele hobbels die genomen moeten worden. Zo wijzen de onderzoekers erop dat putrescine gevaarlijk is voor de foetus en de timing en dosis waarmee vrouwen een pil met dit stofje slikken dus van cruciaal belang is.

Bronmateriaal

"Discovery provides promising solution to revitalize aging egg cells" - Ohri.ca
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van Wikimedia Commons.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd