Simpele formule voorspelt of pasgeborene te dik wordt

Direct na de geboorte is met behulp van een simpele formule al te voorspellen hoe groot de kans is dat de pasgeborene te maken krijgt met overgewicht. Dat hebben onderzoekers ontdekt. Met de formule kunt u die kans zelf, vanuit uw luie stoel, berekenen.

De onderzoekers baseren hun formule en conclusie op een grootschalig onderzoek dat in 1986 in Noorwegen startte. Tijdens dit onderzoek werden 4000 kinderen en hun ouders bestudeerd. De kinderen werden meerdere malen in hun kindertijd gewogen en gemeten.

Risicofactoren
Op basis van het onderzoek konden de wetenschappers een aantal risicofactoren aanwijzen: factoren die de kans dat pasgeborenen later als kind te maken kregen met overgewicht, vergrootten. Onder meer het BMI van de ouders kon zo’n risicofactor zijn. Net als het aantal mensen waar het huishouden uit bestond. Ook een rokende moeder was een risicofactor.

WIST U DAT…

…te simpele informatie baby’s niet kan boeien?

Formule
Op basis van het onderzoek ontwikkelden de wetenschappers een formule waarmee ouders kunnen berekenen hoe groot de kans is dat hun kind met overgewicht te maken krijgt. Deze formule kunnen ouders thuis heel gemakkelijk invullen: de onderzoekers hebben een calculator ontwikkeld die op basis van een aantal ingevulde gegevens de kans voor u berekent. Gegevens die gevraagd worden, zijn: het BMI van de moeder, het BMI van de vader, het aantal mensen in het huishouden, de categorie waarin het werk van de moeder valt, het gewicht van de baby bij de geboorte en of de moeder tijdens de zwangerschap rookte of niet.

Het onderzoek is best bijzonder: vaak richten maatregelen tegen obesitas zich op oudere kinderen (als het onheil al geschied is). Met de calculator kunnen ouders en beleidsmedewerkers het probleem voor zijn. “Ouders van pasgeborenen zijn in het bijzonder heel gevoelig voor informatie over de gezondheid van hun kind,” zo schrijven de onderzoekers in het blad PLoS ONE. “Zodra ze geïnformeerd zijn over het verhoogde risico dat hun kind op obesitas loopt, zullen ze ook ontvankelijker zijn voor advies dat vanaf de geboorte tot twee jaar na de geboorte gegeven wordt over borstvoeding, voeden als kinderen erom vragen, pas na zes maanden overstappen op vast voedsel en dat in een aanbevolen tempo en met aanbevolen porties aanbieden, het vermijden van de televisie en gezoete frisdranken.” Bovendien kunnen families van pasgeborenen die een verhoogd risico lopen intensiever begeleid worden: het gewicht van de baby kan beter in de gaten gehouden worden en ouders kunnen extra informatie krijgen over voeding. “Om zo te voorkomen dat het gewicht van kinderen sterk toeneemt.”

Bronmateriaal

"Estimation of Newborn Risk for Child or Adolescent Obesity: Lessons from Longitudinal Birth Cohorts" - Plosone.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd