Siberische nomaden jatten voedsel van knaagdieren

De winters zijn heftig in Siberië. Om temidden van de kou en kale vlaktes toch aan voedsel te komen, roofden de Siberische nomaden de holen met voedselvoorraden van knaagdieren leeg. Dat blijkt uit onderzoek. Tot in de negentiende eeuw kwamen nomaden aan hun voedsel door met stokken of haken de begraven etenswaren van knaagdieren boven de grond te halen.

Vrijwel alle oorspronkelijke inwoners van Siberië waren nomaden. Ze trokken rond, joegen, visten en hielden er kuddes op na om aan eten te komen. Van akkerbouw was geen sprake: alle gewassen werden uit het wild gehaald. Maar in de winter was de spoeling dun.

Honden
Maar de nomaden waren vindingrijk en werkten heel efficiënt. “In plaats van zelf voedsel te gaan verzamelen, lieten de mensen dat knaagdieren voor ze doen,” vertelt onderzoeker Ingvar Svanberg. Om de begraven voorraden te vinden, zochten de nomaden naar sporen van holen in de grond. Sommige groepen trainden zelfs honden om de holen op te sporen. Met behulp van stokken en haken haalden de nomaden de voorraad vervolgens boven de grond.

Efficiënt
Uit de studie blijkt dat de nomaden hun techniek deelden met Europese en Russische migranten die zich in het gebied vestigden. Terecht: het was een efficiënte manier om aan voedsel te komen. Eén hol met de voorraad van een klein knaagdier kon tot wel dertien kilo aan nootjes en andere smakelijke producten bevatten.

WIST U DAT…

…een grote verbeelding ervoor zorgt dat u maar een klein beetje eet?

Cadeautje
Lang niet alle nomaden haalden de holen helemaal leeg. Sommigen lieten net genoeg over voor de knaagdieren om te overleven. En soms werd er zelfs aan ruilhandel gedaan: het hol werd leeggehaald en de nomaden lieten er oneetbare producten zoals textiel of gedroogde vis achter. “Het was een symbolische manier om de dieren toch iets terug te geven.”

Tot op de dag van vandaag zijn er nog inheemse volkeren die op deze manier aan hun voedsel komen, zo weet de onderzoeker. Vroeger zouden nomaden in Europa en Noord-Amerika ook mede op deze manier hun voedsel hebben verzameld.

Bronmateriaal

"Siberians Raided Rodent Caches for Food" - News.nationalgeographic.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd