Shuttle mogelijk pas in 2011 met pensioen

NASA-managers onderzoeken de mogelijkheid om de twee laatste shuttlemissies uit te stellen. In dat geval gaat de spaceshuttle niet dit jaar, maar pas in 2011 met pensioen. Een definitieve beslissing over het verschuiven van de data volgt nog voor 1 juli.

Als NASA besluit om de data te verschuiven, dan vindt de lancering van missie STS-133 niet op 16 september, maar op 29 oktober plaats. De lancering van STS-134 gaat van november naar 28 februari 2011.

NASA wil tijdens de laatste twee vluchten zoveel mogelijk lading meenemen. Een gedeelte van de lading is waarschijnlijk nog niet klaar om in september en oktober naar het ruimtestation te gaan. Zo besloten wetenschappers in april om een magneet in de Alpha Magnetic Spectrometer te vervangen. Het is maar de vraag of het 1,5 miljard dollar kostende experiment op tijd klaar is om naar het ruimtelaboratorium te gaan.

Tot nu toe zijn er dit jaar drie shuttlemissies afgerond, namelijk STS-130 (februari), STS-131 (april) en STS-132 (mei). Het ruimtestation is dit jaar uitgebreid met diverse modules, zoals Node 3, Cupola en de Multi-Purpose Logistics Module.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd