Shuttle Endeavour koppelt aan ruimtestation

Vanochtend om zes uur Nederlandse tijd koppelde de spaceshuttle Endeavour succesvol aan het internationale ruimtestation. Het luik werd een uur later geopend, waarna de zes astronauten van Endeavour de vijf bemanningsleden van het ruimtestation ontmoetten. De aankoppeling verliep zonder problemen. Tijdens de missie STS-130 koppelt het elftal een grote module aan het ruimtestation en wordt er een observatieruimte geïnstalleerd.

“We hebben een plaats voor jullie”, vertelde Jeffrey Williams – astronaut aan boord van het ruimtestation – vlak voor de aankoppeling van Endeavour. “Wij heten jullie van harte welkom aan boord van het ruimtestation.”

Record?
Elf mensen aan boord van het ruimtestation is geen nieuw record. Ooit werd het internationale ruimtestation bevolkt door dertien mensen. Dit was een zeldzame situatie, omdat een bezoekende shuttle arriveerde en even later een Soyuz capsule vertrok.

Geen schade
Gisteren werd het hitteschild van Endeavour gecontroleerd. De komende dagen zal het hitteschild vanuit het internationale ruimtestation nog beter gecheckt worden. Tot nu toe is er gelukkig geen schade gevonden.

Doel van de missie
De missie van de Endeavour-astronauten duurt dertien dagen. De komende twee weken worden het Node 3 element en de Cupola geïnstalleerd. De Cupola is een module met veel ramen waarin astronauten straks een prachtige uitzicht hebben op de aarde. Daarnaast kan Cupola gebruikt worden om ruimtewandelingen te bekijken of om nog accurater te werken met de robotarmen van het ruimtestation.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd