Shuttle Discovery verlaat het internationale ruimtestation

Voor de laatste keer verliet spaceshuttle Discovery eerder vanmiddag het internationale ruimtestation. De shuttle gaat op weg naar huis, waarna het ruimtevaartuig met pensioen gaat. De tocht naar huis duurt twee dagen, maar er is genoeg te doen voor de zes astronauten aan boord van Discovery. Zo gaan zij later vandaag het hitteschild van de shuttle controleren met de robotarm.

De afkoppeling vond vanmiddag om 13:00 uur Nederlandse tijd plaats. Daarna vloog piloot Eric Boe met de shuttle een rondje om het ruimtestation. Hierdoor kregen de bemanningsleden de kans om het internationale ruimtestation te inspecteren. “Het is een privilege om af te koppelen en om het ruimtestation te vliegen”, zei Boe. “Het is ongelofelijk hoe groot het ruimtelaboratorium is.”

Op 9 maart landt Discovery op het Kennedy Space Center in Florida. En daarmee komt een einde aan de roemrijke geschiedenis van deze shuttle. Discovery ging in 1984 voor het eerst de lucht in en bracht in totaal 352 dagen in de ruimte door. De shuttle legde in die periode in totaal 230 miljoen kilometer af.

Nu Discovery op weg naar huis is, heeft NASA nog twee shuttlevluchten over. Endeavour vertrekt eind april en Atlantis wordt na 28 juni gelanceerd. Daarna is het shuttletijdperk definitief voorbij.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd