SETI luistert naar Kepler-exoplaneten

Een gigantische radiotelescoop in de Amerikaanse staat Virginia luistert naar 86 aardachtige kandidaat-exoplaneten, die vorig jaar of begin dit jaar zijn ontdekt door de Kepler-telescoop. Wellicht horen we tekenen van buitenaards leven.

Aangezien het gaat om kandidaat-exoplaneten, weten astronomen niet 100% zeker dat de kandidaten ook daadwerkelijk bestaan. De 86 kandidaat-exoplaneten moeten eerst nog bevestigd worden, voordat definitief vaststaat dat de planeten bestaan.

De 86 exoplaneten bevinden zich in de zogenoemde ‘leefbare zone’ rondom een ster. Hier is de temperatuur hoog genoeg om ijs te smelten, maar niet zo hoog dat water kookt. Sommige rotsachtige planeten in de leefbare zone – ook wel Goldilocks zone genoemd – rondom een ster, zijn wellicht broeiplaatsen van leven. Kijk maar naar onze eigen planeet.

WIST U DAT…

…de Allen Telescope Array van SETI wegens geldgebrek is uitgeschakeld?

De Robert C. Byrd Green Bank-radiotelescoop gaat 86 planeten van de 1.235 kandidaat-planeten scannen om te kijken of er intelligent leven aanwezig is. De Green Bank-telescoop is erg krachtig. De radiotelescoop scant namelijk 300 keer zoveel frequenties als de Arecibo. Waar Arecibo 300 dagen voor nodig heeft, daar doet de Green Bank-telescoop een dag over.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd